Conflictul dintre un membru al guvernului de centru-dreapta si presedintele socialist a escaladat pana la nivelul unui razboi intre cele doua institutii, a declarat duminica premierul bulgar Boris Borisov, citat de Sofia News Agency.
"Daca presedintele Gheorghi Parvanov vrea razboi, n-am nimic impotriva. Il va avea", a declarat premierul Boiko Borisov intr-un interviu acordat cotidianului Trud. "Ma asteptam ca un conflict cu presedintele sa apara in decurs de doi ani, dar Parvanov s-a grabit", a mai spus premierul de centru-dreapta, al carui partid a venit la putere dupa ce a castigat detasat alegerile legislative de anul trecut, scrie NewsIn.

Borisov a facut aceasta declaratie in contextul unui scandal care a izbucnit saptamana aceasta intre ministrul sau de finante si presedintele tarii.

Totul a inceput in seara zilei de 1 martie, cand ministrul de finante Simeon Djankov, prezent intr-un talk show la postul de televiziune Nova TV, a fost intrebat daca poate confirma afirmatia ca presedintele tarii este "un tanar miliardar", care are "zeci de proprietati de lux in Statele Unite, Europa si Dubai".

"Nu cred ca acestea sunt exact cuvintele mele (afirmatia ar fi fost facuta in octombrie anul trecut - n.r.). Am vorbit despre alte lucruri cu presedintele, dar afirmatia ca atare nu-mi apartine", a spus Djankov. "Un lucru este insa foarte sigur - presedintele nu este asa de tanar", a adaugat, glumind, ministrul de finante. Presedintele Gheorghi Parvanov implineste anul acesta 53 de ani.

A doua zi, presedintele a reactionat si a cerut demisia ministrului de finante apreciind ca acest gen de glume sunt total nepotrivite mai ales tinand seama de starea bugetului de stat si de nivelul veniturilor incasate de stat.

Ministrul Djankov a replicat imediat si a negat acuzatiile de calomnie, amintind ca a precizat in emisiune ca afirmatiile citate nu ii apartin. El a trimis Presedintiei un transcript al show-ului televizat la care a participat.

Initial, premierul Borisov i-a cerut ministrului de finante sa nu intre in conflict cu Presedintia si sa evite polemicile. Vineri, presedintele a avut o intalnire cu ministrul in incercarea de reconciliere. Conflictul s-a agravat insa dupa ce Parvanov a calificat intalnirea drept "inutila" si a publicat pe site-ul Presedintiei transcrierea discutiei avute cu Djankov. Gestul a starnit o serie de critici si comentarii care au acaparat presa bulgara in ultimele zile.

Dupa ce presedintele a publicat stenograma, partidul premierului, GERB, a anuntat ca se va adresa justitiei, pentru a stabili daca seful statului a incalcat articolul 32, paragraful 2 din Constitutie, care prevede ca o persoana nu poate fi inregistrata fara sa-si dea consimtamantul.
Presedintia s-a aratat suprinsa si a replicat ca orice discutie oficiala se inregistreaza, iar conversatia cu Djankov nu continea informatii secrete.

Premierul Boris Borisov a declarat pentru Trud ca a citit cu atentie transcriptul conversatiei dintre Djukanov si Parvanov. "Presedintele greseste, el genereaza un conflict de care nimeni nu are nevoie si care face rau statului", a comentat Borisov.

Partidul conducator, GERB, sustine ca presedintele se lanseaza intr-o campanie pentru a-si promova propriul proiect politic. El ar avea de gand sa fondeze un nou partid, care sa-i asigure un loc in viata politica a Bulgariei dupa ce i se incheie mandatul prezidential.

Presedintele bulgar a fost atacat duminica si de nationalistii din partidul Ataka. Volen Siderov, liderul acestei formatiuni de extrema-dreapta, a spus ca Parvanov a reactionat isteric si nu ar trebui sa fie presedintele Bulgariei. "Este o incercare de a destabiliza tara punand bete in roata reformelor", a comentat Siderov, care a fost contracandidatul lui Parvanov in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2007.

Intrebat daca presedintele ar putea fi miliardar - afirmatia care a starnit controversa - Siderov a spus ca n-ar fi surprins daca asa ar sta lucrurile. Sponsorii presedintelui apar pe lista bulgarilor care au conturi in Elvetia, o lista pe care Sofia incearca sa o obtina in dorinta de a verifica o eventuala evaziune fiscala, sustin nationalistii.

Seful Fiscului bulgar, Krasimir Stefanov, a anuntat vineri ca, potrivit unor date care figureaza pe un CD cumparat saptamana trecuta de guvernul german, intre 2007 si 2008 evazionistii bulgari aveau 200 de milioane de euro in banci din Elvetia si Liechetenstein. Responsabilul bulgar a ajuns vineri in capitala germana pentru a consulta acest CD furat, care ar contine numele a 1.500 de detinatori de conturi in Elvetia.
Scandalul care a acaparat saptamana aceasta scena politica de la Sofia a facut sa se vehiculeze si ipoteza unei eventuale proceduri de suspendare a presedintelui. Chiar daca partidul de guvernamant GERB nu si-a declarat oficial planurile in acest sens, nationalistii si partidele de dreapta din Coalitia Albastra si-au anuntat sprijinul fata de o asemenea initiativa. Partidul minoritatii turce, fost aliat la guvernare al socialistilor, nu a spus inca de partea cui este.

Acesta nu este primul conflict pe care presedintele Parvanov il are cu ministrul de finante. Djankov i-a calificat recent drept "imbecili" pe expertii presedintelui, iar despre "prietenii" acestuia de la Academia Bulgara de Stiinte a spus ca sunt niste "mosnegi feudali".

La sfarsitul anului trecut, Gheorghi Parvanov a publicat pe site-ul sau un articol in care il critica pe ministrul de finante Simeon Djankov, in cadrul unei controverse privind finantarea de catre stat a Academiei bulgare de Stiinte. A doua zi, Presedintia bulgara s-a confruntat cu o surpriza neplacuta, contul sau fiind golit de toate fondurile, la ordinul Ministerului de Finante. Administratia prezidentiala a fost nevoita sa stranga repede 500 de leva (circa 250 de euro) pe care sa ii depuna in banca, pentru a nu fi inchis contul. Ministerul de Finante a dat asigurari ca a fost vorba de o greseala, si-a cerut scuze si a dat inapoi banii. Presedintia a cerut insa o explicatie scrisa din partea lui Djankov privind motivele transferurilor de fonduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.