Misiunea NATO din Kosovo si-a suspendat "temporar" sprijinul acordat Fortei de Securitate Kosovare (FSK) ai carei membri au fost vazuti inarmati in centrul Pristinei, contrar regulamentului, a anuntat duminica un responsabil al KFOR, citat de AFP.

Aceasta forta are o functie de protectie civila si de ajutor in situatii de urgenta.

"Comandantul KFOR (forta NATO din Kosovo) a luat decizia de a suspenda temporar sprijinul si antrenamentul FSK", a declarat colonelul Hans Peter Buch, purtator de cuvant al KFOR, fara a preciza durata acestei sanctiuni.

"Decizia comandantului KFOR, generalul Markus Bentler, este legata de faptul ca aveam un acord cu institutiile din Kosovo in virtutea caruia membrii FSK nu trebuie sa poarte nicio arma", a explicat purtatorul de cuvant.

Unitati din FSK au fost vazute inarmate vineri in centrul Pristinei in timpul unei ceremonii in onoarea unei familii de combatanti separatisti din Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) care luptasera impotriva sarbilor in conflictul din 1998-1999.

In ianuarie 2009, aceasta forta antrenata de NATO a inlocuit Corpul de Protectie Kosovar (KPC) format majoritar din fosti membri ai UCK, gherila albaneza care a luptat impotriva fortelor sarbe.

NATO dispune de autoritate executiva asupra acestei forte kosovare pana cand va ajunge la deplina capacitate operationala, adica pana cand va numara 2.500 de membri si 800 de rezervisti, perspectiva fiind de doi-patru ani.

NATO se ocupa de asigurarea securitatii in Kosovo de la retragerea fortelor iugoslave din acest teritoriu, in urma bombardamentelor Aliantei Nord-Atlantice din 1999.

Kosovo si-a declarat independenta de Serbia in februarie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.