Rusia considera ca Romania si Statele Unite au dat dovada de lipsa de transparenta in dosarul scutului antiracheta, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

"Suntem din nou martorii unor decizii precipitate in domeniul apararii antiracheta in Europa", a declarat oficialul rus. "Suntem ingrijorati sa aflam deciziile de principiu privind scutul american in Europa nu de la partenerii nostri de la Washington sau Bucuresti, ci prin intermediul presei", a adaugat el, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Avem in continuare intrebari serioase privind obiectivul real al sistemului antiracheta american", a declarat Nesterenko intr-o conferinta de presa. "Vom continua sa ne opunem tuturor actiunilor dubioase si unilaterale care pot avea un impact negativ asupra securitatii internationale", a adaugat el.

Romania s-a declarat dispusa sa gazduiasca pe teritoriul sau elemente ale scutului american antiracheta, ceea ce reprezinta un nou motiv de discordie intre Moscova si Washington. Iar Ministerul roman de Externe a anuntat in 19 februarie ca desfasoara o campanie de informare a vecinilor sai privind decizia de a gazdui interceptori.

Purtatorul de cuvant a subliniat ca aceasta abordare nu corespunde "viziunii de parteneriat pe picior de egalitate in domeniul apararii antiracheta" pe care Moscova o cere.

Rusia s-a opus vehement primei variante de scurt antiracheta in Europa, proiect elaborat de administratia presedintelui american George W. Bush, considerand ca ameninta securitatea rusa.

Noul sistem prezentat de administratia lui Barack Obama in luna septembrie, dupa o reevaluare a amenintarii balistice iraniene, vizeaza contracararea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune. Aceasta noua abordare a fost bine primita de Moscova initial.

Nesterenko si-a exprimat si regretul ca securitatea europeana devine "ostaticul pretinselor amenintari cu rachete care sunt definite unilateral", parand sa minimalizeze pericolul pe care Iranul il reprezinta potrivit Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.