Au trecut deja 60 de ani de la prima explozie atomica, experiment inclus in cadrul programului american de inarmare. Conceputa in laboratoarele din Los Alamos, bomba atomica a fost detonata in 1945, in desertul New Mexico, proiectul urmand sa fie utilizat in fabricarea celor doua bombe nucleare aruncate la Hiroshima si Nagasaki, care au determinat capitularea Japoniei in cel de-al doilea razboi mondial.

Actualmente inversunati combatanti ai ambitiilor nucleare la nivel mondial, americanii s-au chinuit multa vreme in incercarea de a crea bomba atomica. Si au reusit sa-si implineasca visul in 1945, intr-un moment in care atat germanii, cat si japonezii, inamici in cel de-al doilea razboi mondial, se straduiau intens, la randul lor, sa obtina arma nucleara. Dupa sase decenii de la primul experiment, SUA au readus in prim-plan celebrul Proiect Manhattan, prin ceremonia de la muzeul Albuquerque, unde au participat si doi dintre cercetatorii care au lucrat la realizarea inventiei.

Roy Merryman si Herb Lehr isi amintesc acum ca au fost avertizati de catre un coleg, care "obisnuia sa glumeasca mult", ca experimentul din desert ar putea distruge atmosfera terestra. Cu toate acestea, Lehr a fost acela care a carat miezul de plutoniu al bombei in locul stabilit, la centrul de testari de la Trinity Site. Lumina exploziei s-a putut vedea atunci de la o distanta de circa 400 de kilometri, zgomotul auzindu-se pana la 80 de kilometri departare, iar ciuperca nucleara s-a ridicat la 12 mii de metri inaltime.

La ceremonii au fost prezenti si calugari budisti, care au pornit intr-un mars al pacii, purtand cu ei flacara atomica, aprinsa dupa bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki, care au provocat moartea a mii de oameni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.