Ministrul indonezian al justitiei si drepturilor omului, Patrialis Akbar, a aprobat predarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, autoritatilor romane.

"Acum nu ne mai trebuie decat aprobarea (presedintelui Susilo Bambang Yudhoyono - n.red.)", a declarat generalul de brigada Radja Erisman, detectiv pentru infractiuni economice in politia indoneziana, relateaza Jakarta Globe, conform NewsIn.

Nicolae Popa a fost arestat la 2 decembrie si este detinut la sediul politiei nationale din sudul capitalei indoneziene, Jakarta. Indonezia nu are un tratat de extradare cu Romania.

La 27 decembrie politia indoneziana a anuntat ca Nicolae Popa va fi extradat, precizand ca a notificat Ambasada romana in acest sens si este in asteaptarea unor informatii de la Ministerul Justitiei. Legislatia indoneziana prevede ca o tara trebuie sa inainteze o cerere oficiala de extradare, pe canale diplomatice, catre Ministerul indonezian al Justitiei, iar in cazul in care nu exista tratat de extradare cu respectiva tara, decizia o poate lua presedintele Indoneziei. [Scandalul FNI: Nicolae Popa, urmarit de Interpol, a fost arestat in Indonezia]

Presedintelui Yudhoyono nu i s-a prezentat deocamdata cazul lui Nicolae Popa, a declarat un purtator de cuvant al presedintelui indonezian citat de Jakarta Globe la 27 decembrie. La randul sau, presedintele Traian Basescu declara la 30 decembrie ca nu a discutat "inca" despre extradarea lui Nicolae Popa cu presedintele Indoneziei.

Ministerul roman al Justitiei a precizat la 28 decembrie ca nu a primit solicitari pentru transmiterea unor informatii suplimentare din partea autoritatilor indoneziene in cazul lui Nicolae Popa, cererea de extradare a fostului director Gelsor fiind transmisa la 9 decembrie, impreuna cu documentele necesare.

In acelasi timp, Ministerul Justitiei a confirmat ca autoritatile indoneziene au informat misiunea diplomatica a Romaniei la Jakarta ca solicitarea de extradare transmisa de autoritatile romane in cazul Nicolae Popa indeplineste conditiile prevazute de legislatia indoneziana. Totodata, Ministerul indonezian al Justitiei si Drepturilor Omului a precizat ca mandatul de arestare provizorie in vederea extradarii emis pe numele cetateanului Nicolae Popa a fost prelungit. Decizia privind extradarea cetateanului Nicolae Popa va fi luata de autoritatile indoneziene si comunicata partii romane, a adaugat MJ.

Extradarea a fost solicitata in vederea punerii in executare a pedepsei inchisorii de 15 ani aplicata lui Nicolae Popa pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata si delapidare, reaminteste Ministerul Justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.