In timp ce in multe aeroporturi ale Uniunii Europene scannerele corporale sunt deja folosite, Comisia Europeana (CE) si Parlamentul European (PE) pun sub semnul intrebarii aceasta masura menita sa micsoreze numarul atacurilor teroriste, datorita impactului, inca necunoscut, asupra sanatatii si al incalcarii unor drepturi fundamentale.

"Tehnologia de scanare corporala nu este un panaceu" in lupta terorismului aviatic, a spus Comisarul pentru Transporturi al UE, Siim Kallas, in cadrul dezbaterii PE de miercuri. Ci mai degraba cooperarea internationala si un mix de masuri de verificare al pasagerilor pot rezolva aceasta problema, a adaugat acesta, potrivit EurActiv.com.

In cadrul dezbaterii, a luat cuvantul si europarlamentarul Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a PE, si a atras atentia asupra riscului ridicat pentru sanatate al folosirii la scara larga al scanerelor corporale pe aeroporturi.

"As dori sa atrag atentia Comisiei Europene si Consiliului UE, precum si colegilor mei, in legatura cu efectele secundare si riscul ridicat de aparitie a bolilor cancerigene si a mutatiilor in urma unor expuneri repetate la radiatii in gama X si T. In momentul de fata exista la dispozitia autoritatilor doua tipuri de Scannere: Millimetre wave scanner ce utilizeaza radiatii in gama T si Backscatter X-ray ce utilizeaza radiatii in gama X", a declarat deputatul european, citat de EurActiv.ro.

Efectele si riscurile radiatiilor cu raze X sunt cunoscute in domeniul medical, de aceeea expunerea repetata la aceste radiatii nu este recomandata, iar femeilor insarcinate le este interzisa deoarece poate provoca modificari genetice, a explicat eurodeputatul. Iar in ceea ce priveste expunerea la razele T, Enciu a spus ca efectele acestor radiatii sunt mai putin cunoscute de catre cetateni. Expunerea repetata la raze T poate duce la crearea de leziuni in lanturile ADN ce mai departe poate cauza anomalii genetice.

Razele T sunt capabile sa creeze imagini 3D fidele ale corpului uman, iar folosirea acestora pentru depistarea unor posibili teroristi contravine dreptului fundamental la intimitate al individului.

Mai multe detalii despre acest subiect gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.