Presedintele Barack Obama a renuntat la un proiect de intoarcere a americanilor pe Luna pana in 2020 si vrea sa incurajeze dezvoltarea de vehicule si de sisteme de lansare comerciale catre Statia Spatiala Internationala (ISS), a anuntat vineri o sursa apropiata Casei Albe, citata de AFP.

"Programul Constellation este mort", a declarat sursa sub acoperirea anonimatului, confirmand informatii publicate joi de cotidianul Florida Today.

Aceasta schimbare in strategia de explorare spatiala americana va fi dezvaluita luni, in cadrul proiectului de buget pentru 2011, pe care Obama urmeaza sa o prezinte Congresului, scrie NewsIn.

Ceea ce propune Guvernul "este in mare una dintre optiunile oferite de raportul expertilor" prezentat la sfarsitul lui 2009 de Casa Alba, precizat sursa. "Este vorba despre eliminarea rachetei Ares 1, sfarsitul programului navetei asa cum era prevazut (sfarsitul lui 2010 sau inceputul lui 2011), fara zbor suplimentar, si mentinerea Statiei Spatiale Internationale pana in 2020", a adaugat sursa.

Guvernul, care va propune suplimentarea bugetului NASA cu 5,9 miliarde de dolari pe o perioada de cinci ani, vrea sa incurajeze dezvoltarea unui sector comercial capabil sa asigure un serviciu de transport orbital de persoane si de marfa catre ISS. Prin aceasta noua abordare, primul zbor comercial catre ISS este prevazut sa aiba loc in 2015 sau chiar mai devreme, a explicat oficialul.

Programul Constellation a a fost inaugurat in 2004 de fostul presedinte George W. Bush, dupa catastrofa navetei Columbia in 2003. Programul prevedea intoarcerea americanilor pe Luna pana in 2020 si, dupa aceea, zboruri cu oameni la bord spre Marte.

NASA a cheltuit deja noua miliarde de dolari pentru Constellation, dintre care 3,5 miliarde pentru dezvoltarea lui Ares 1. Pe langa aceasta racheta, agentia spatiala avea in plan si dezvoltarea capsulei Orion, pentru a transporta astronautii.

Aceasta schimbare de directie in programul american de explorare a spatiului ar urma sa fie insotit de un efort pentru intensificarea unei cooperari internationale, in special cu statele europene, dar si cu alte tari, a spus oficialul, precizand ca directorul NASA, Chales Bolden, urmeaza sa mearga in China in aprilie.

Dar John Logsdon, fost director al Space Policy Institute, de la universitatea George Washington, aceasta schimbare a prioritatilor nu inseamna sfarsitul ambitiilor spatiale americane. "Moartea programului Constellation nu inseamna moartea explorarii spatiale", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.