Pentru jumatate dintre romani, Uniunea Europeana inseamna libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in spatiul acesteia, iar doua treimi dintre ei cred ca este un lucru bun faptul ca Romania este stat membru UE, arata un nou Eurobarometru.

Conform editiei de toamna a Eurobarometrului de Opinie Publica, UE reprezinta pentru romani inainte de toate libertate de miscare. "Acest beneficiu al apartenentei la UE este mai apreciat de catre romani decat media cetatenilor din statele membre vechi ale Uniunii Europene (44% in UE15), data de la care romanii s-au putut bucura de calitatea de cetateni europeni fiind mult mai recenta comparativ cu celelalte state", arata studiul.

De asemenea, pentru 39% dintre romani, Uniunea Europeana inseamna democratie, iar pentru 35% prosperitate economica. Uniunea Europeana mai este asociata de romani cu pacea (in proportie de 33%), cu moneda euro(37%) dar si cu protectia sociala (17%).

In continuare, legatura Uniunii cu teme negative este redusa in Romania, mai putin de 15% dintre romani vazand aspecte daunatoare in ceea ce o priveste. Astfel, temele traditionale negative asociate Uniunii Europene au in continuare putin rasunet in Romania in comparatie cu media europeana, se mai arata in Eurobarometru. De exemplu, birocratia a fost mentionata de catre 6% dintre romani, in timp ce 20% dintre cetatenii celor 27 de state au asociat-o cu UE.

Romanii raman in continuare printre europenii cei mai entuziasmati de apartenenta la UE. 64% dintre romani considera ca este un lucru bun faptul ca Romania este un stat membru al Uniunii Europene, in timp doar 8% cred ca este un lucru rau, iar 23% considera ca nu este nici bine, nici rau. Procentul majoritar al populatiei care apreciaza in mod pozitiv apartenenta tarii la Uniune plaseaza Romania peste media europeana (53%) si, de asemenea, peste media noilor state membre UE (55%).

De altfel, Romania ocupa locul 5 in privinta aprecierii ca un lucru pozitiv al apartenentei tarii la UE, alaturi de Spania si Belgia, fiind clasata in urma Luxemburgului si Olandei (locul 1), Irlandei (locul 2), Slovaciei (locul 3) si Danemarcei (locul 4).

Mai multe detalii despre perceptia romanilor despre UE gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.