Ambasadorul Suediei in Romania, Mats Aberg, a declarat ca recenta criza guvernamentala din Romania a pus mari probleme si ambasadorilor UE, precizand ca problema de fond a clasei politice romanesti este una de structura.

Reprezentantul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg, a abordat intr-un interviu pentru NewsIn teme variate, vorbind despre intalnirile ambasadorilor UE cu Traian Basescu, despre criza guvernamentala prin care a trecut Romania, dar si despre raportul intermediar pe justitie pentru Romania, asteptat in februarie, despre indeplinirea reformelor cerute de aderarea la spatiul Schengen, dar si despre impactul "flacarii violet" asupra imaginii Romaniei in Occident.

Rememorand perioada recenta, cand Romania trecut printr-o grava criza guvernamentala, avand timp de mai multe luni numai un guvern interimar, Aberg a atras atentia ca ambasadorii au fost atunci preocupati. "Au existat preocupari exprimate atunci de toti ambasadorii UE si am avut multe discutii pe aceasta tema. Dar nu putem spune ca s-a exercitat presiune dintr-o directie sau alta in acest sens. Nu e bine sa intervii in politica de aici, pentru ca acest lucru depinde chiar numai de ei", a punctat el.

"Multi politicieni ne-au sunat atunci si am discutat deschis cu ei. Mentionam de fiecare data ce mi se pare ca nu este benefic si corect. Probabil ca si colegii mei au facut acelasi lucru. Partea ciudata este ca aveti atatia oameni buni implicati in politica, dar undeva intervine o problema structurala", a atras atentia ambasadorul suedez, a carui tara a detinut presedintia UE in a doua jumatate a anului trecut.

In ceea ce priveste intalnirea de vineri a ministrului de externe Teodor Baconschi cu toti ambasadorii UE, Mats Aberg a marturisit ca are niste intrebari de pus, Aberg pastrand insa misterul in legatura cu ce va intreba.

Aberg a vorbit si despre raportul intermediar pe justitie, pe care Comisia Europeana se pregateste sa-l finalizeze in februarie, in contextul in care Romania pare ca incepe sa aiba si ea probleme cu crima organizata si infractionalitatea, sectoare in care pana acum mai degraba Bulgaria era aratata cu degetul. "Nu stiu cum va arata raportul intermediar pe justite pentru Romania. Nu am discutat cu Bruxelles-ul in detaliu despre asta, nu am avut oportunitatea", a mentionat ambasadorul. "Eu cred ca diferenta principala intre Romania si Bulgaria este acum atitudinea fata de mecanism in sine. In timp ce Bulgaria considera ca este un instrument care ajuta fortele politice benefice din tara, Baconschi a spus ca nu considera ca ar fi asa", a atras atentia ambasadorul, sugerand ca acest subiect va constitui un punct in discutia de vineri cu noul ministru roman de externe.

Intrebat daca exista un risc privind nerespectarea calendarului Schengen de catre Romania, ambasadorul Mats Aberg a subliniat ca inca nu a fost ridicat niciun stegulet de avertisment in acest sens. "Nu stiu, dar problema cuprinde un intreg spectru de chestiuni. Uneori nu realizam ca multe lucrurile sunt interconectate, iar reformele legale ar trebui luate in considerare aici. Dar pana acum inca nu a m vazut niciun stegulet rosu ridicat. Cat timp autoritatile se concentreaza pe acest subiect, cred ca este bine sa tinem pumnii si sa speram ca totul va fi bine", a spus ambasadorul.

Discutiile despre flacara violet si energiile negative sunt surpinzatoare

Presedintele Romaniei Traian Basescu a avut miercuri o intalnire cu intreg corpul diplomatic acreditat la Bucuresti. Intrebat de impresiile sale dupa intalnirea de miercuri cu presedintele, Aberg s-a aratat placut impresionat. "A fost un discurs interesant, iar presedintele a prezentat un peisaj complet. A acoperit cam tot ce putea. Dar temele si ideile erau previzibile, in linie cu pozitiile Romaniei. Nu a fost nimic senzational. A fost un discurs bun, iar pentru noi a fost foarte bine sa avem totul condensat intr-un asemenea eveniment. Eu cred ca Basescu a vazut acest discurs si din perspectiva celor cinci ani care urmeaza pentru el. Este bine ca viziunea se bazeaza pe o gandire pe teremen lung", a comentat diplomatul.

Ambasadorul suedez a vorbit si despre ziua reconfirmarii in functie a lui Basescu si despre intalnirea pe care presedintele a avut-o atunci, imediat dupa ceremonie, cu ambasadorii UE la Bucuresti. "Ma asteptam sa fie foarte obosit si epuizat din cauza campaniei. A fost cu siguranta o perioada foarte obositoare. Dar a venit plin de energie, a vorbit despre multe aspecte si intr-un mod foarte constructiv, intr-un mod vizionar. Poate ca pana atunci nu avusese timp sa faca toate astea, cand ne intalneam cu el. A fost unul din momemtele sale foarte bune", a spus Aberg. "A vorbit despre viitorul Romaniei, nu mai privea inapoi. A vorbit despre ceea ce voia el sa faca pentru Romania in urmatorii cinci ani si cred ca asa ceva era necesar", a adaugat suedezul.

Totodata, diplomatul a mai spus ca Basescu nu s-a plans de campania "murdara" pentru prezidentiale, explicand ca acest subiect a ramas neatins. "Nu ca ar fi un tabu, dar daca ai ocazia sa vorbesti despre viitor, daca ai pe cineva care are, intr-adevar, puterea sa faca ceva, atunci, pentru numele lui Dumnezeu, trebuie sa-l lasam sa vorbeasca despre asta, iar noi trebuie sa ne concentram pe o astfel de atitudine. De aceea am si pus intrebarea legata de Codul de conduita privind achizitiile militare (Romania este singura tara membra UE care nu este semnatara a acestui document - n.r.). Iar raspunsul sau a fost incurajator si a spus ca Romania va semna Codul", a declarat ambasadorul.
Intrebat de cum precepe Occidentul intrega dezbatere interna din Romania despre "flacara violet" si energiile negative, mai ales ca tara noastra este atat de puternic asociata cu Dracula, Aberg a raspuns amuzat, dar diplomatic. "Eu cred exista un singur cuvant pentru aceasta dezbatere si anume ca este surprinzatoare", a spus ambasadorul suedez zambind.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.