Parlamentul European are indoieli cu privire la comisarul european desemnat de Bulgaria si vrea sa ceara clarificari de la serviciile juridice si de la Comisie pentru nereguli si pentru un presupus conflict de interese de care este acuzata Rumiana Jeleva.

"Ne rezervam pozitia" in ceea ce o priveste pe Rumiana Jeleva, a anuntat Eva Joly, presedinta comisiei parlamentare pentru dezvoltare (DEVE) in fata careia a fost audiata candidata bulgara marti dupa-amiaza, relateaza AFP, conform NewsIn.

Eva Joly, care face parte din grupul Verzilor, a facut aceasta declaratie la incheierea unei reuniuni a reprezentantilor principalelor grupuri politice din Parlament, care au evaluat prestatia Rumianei Jeleva.

"Vom cere un aviz presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, si serviciului juridic al Parlamentului si atunci vom putea transa in deplina cunostinta de cauza asupra problemei intereselor financiare" ale Rumianei Jeleva, a precizat reprezentantul grupului liberal, luxemburghezul Charles Goerens. "Parlamentul si presedintele Comisiei si Jeleva in primul rand au interesul sa clarifice aceasta cat mai curand posibil", a subliniat eurodeputatul. Barroso trebuie sa spuna, la lecturarea dosarului, daca o mentine pe Jeleva in functie, a adaugat el.

Avizul definitiv al europarlamentarilor din DEVE nu este asteptat, in principiu, mai devreme de inceputul saptamanii viitoare. Eurodeputatii din DEVE pot confirma sau respinge candidatura sa.

Comisarul european desemnat de Bulgaria s-a aflat intr-o situatie incomoda, marti, in Parlamentul European, fiind nevoita sa se apere de acuzatii potrivit carora ar fi omis in declaratia sa de interese sa treaca activitatile desfasurate la conducerea unei societati de consiliere din Bulgaria.

Cotidianul Financial Times Deutschland a obtinut marti documente din care reiese ca Jeleva, fost europarlamentar, nu a mentionat in declaratia sa de interese ca a fost unic actionar si presedinte al unei firme de consultanta pana in 2009. Astfel, potrivit informatiilor obtinute de la Registrul Comertului din Bulgaria, Jeleva a fost din iunie 2006 pana in aprilie 2009 presedintele si unicul actionar al companiei de consiliere Global Consult Ltd.. Jeleva a tainuit aceasta informatie, intrucat in niciuna din declaratiile sale de interese nu apare participatia sa ca actionar in aceasta firma.

Ea a explicat in vara anului 2007, in PE, ca este manager al Global Consult. Apoi, dupa noiembrie 2007, aceasta informatie lipseste din declaratiile sale de interese, cu toate ca figura pana in 2009 ca presedinte si unic actionar al firmei. In CV-ul ei, pe care l-a transmis Comisiei Europene si Parlamentului European in calitate de comisar desemnat, ea scrie ca a detinut din 2001 pana in 2003 si din 2006 pana in 2007 functie de conducere la Global Consult. Nu se mentioneaza nimic de activitatea sa pana in 2009 si nici de calitatea sa de actionar unic. Jeleva a comunicat FTD, in replica, faptul ca din 2006 nu a a mai avut activitate in cadrul Global Consult. Firma nu a avut, potrivit explicatiilor lui Jeleva, in 2007 si in 2008 nicio activitate, dar a continuat sa figureze in Registrul Comertului. Ea si-a vandut partea sa din firma in aprilie 2009.

Potrivit actelor oficiale, scopul firmei Global Consult este oferirea consilierii juridice si financiare in activitati precum privatizarea, investitiile si marketing. FTD mai precizeaza ca este posibil ca prin tainirea activitatii sale Jeleva sa fi incalcat legea bulgara, dar nu este clar daca s-a aflat si in contradictie cu Codul de conduita al PE.

Jeleva spune ca nu se va retrage din cursa pentru postul de comisar european

In replica, Rumiana Jeleva a declarat ca nu se va retrage din cursa pentru ocuparea portofoliului pentru cooperare si ajutor umanitar, desi audierea sa de marti din PE a provocat polemici, relateaza Sofia News Agency.

"Asteptam cu nerabdare verificarea tuturor membrilor viitoarei Comisii Europene, care se va incheia la 19 ianuarie", a comentat Rumiana Jeleva, la finalul sedintei de Guvern.

Jeleva le-a mai spus jurnalistilor ca si-a vandut actiunile la firma Global Consult, dar a refuzat sa spuna cand sau cati bani a primit in urma tranzactiei. Anterior, premierul Boiko Borisov i-a luat apararea comisarului desemnat al Bulgariei, afirmand ca ea este victima unui complot pus la cale de opozitia socialista.

Potrivit lui Borisov, cele doua partide care s-au aflat la putere, ajunse in opozitie dupa alegerile din vara, sunt in spatele acuzatiilor care o vizeaza pe Jeleva, ducand o campanie de razbunare impotriva partidului GERB la putere, din care face parte Jeleva.

Borisov a declarat ca a discutat marti seara cu reprezentanti ai PPE, care l-au asigurat ca Jeleva s-a descurcat bine si ca reactia ei emotionala a fost una normala, avand in vedere "capcana" care i s-a intins.

Barroso isi exprima o sustinere prudenta pentru Jeleva

Pe de alta parte, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat miercuri o sustinere prudenta pentru candidata bulgara.

"In baza informatiilor furnizate pana acum, presedintele CE are incredere in toti comisarii desemnati", a spus purtatoarea sa de cuvant Pia Ahrenkilde.

Barroso "a luat nota ca Jeleva a negat categoric toate acuzatiile".

"Presedintele nu a primit in acest stadiu nicio cerere, dar este clar ca ar raspunde oricarei cereri formulate de PE. Presedintele respecta rolul PE in audieri", a insistat sursa, sugerand astfel ca s-ar putea alatura unui aviz nefavorabil al alesilor in privinta lui Jeleva.

Liderul socialistilor din PE ii va cere oficial lui Barroso sa renunte la Jeleva

De asemenea, presedintele grupului Socialistilor si Democratilor (S&D) din PE, Martin Schulz, ii va cere miercuri oficial presedintelui CE Jose Manuel Barroso sa desemneze pe altcineva in locul bulgaroacei Rumiana Jeleva, a declarat pentru NewsIn europarlamentarul PSD Corina Cretu.

Decizia grupului S&D vine ca urmare "a slabei prestatii" a comisarului desemnat al Bulgariei la audierile de marti, a explicat Corina Cretu imediat dupa o intalnire a socialistilor europeni in acest sens.

In aceeasi sedinta, sefa delegatiei Bulgariei din S&D a subliniat ca exista dovezi clare ca Jeleva a "incalcat legea din Bulgaria" privind interesele sale financiare.

Europarlamentarul roman Corina Cretu a evidentiat insa ca socialistii europeni nu sunt ingrijorati numai de neregulile privind declaratiile de interese, ci mai mult de faptul ca Jeleva este "necalificata si incompetenta".

"Chiar si in absenta controverselor financiare, slaba sa prestatie in cadrul audierilor ar trebui sa-i determine, in opinia mea, pe popularii europeni sa ceara Bulgariei nominalizarea unui alt candidat", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Corina Cretu a explicat pe larg, intr-un comunicat, care sunt punctele slabe ale lui Jeleva, considerand ca ar fi potrivit ca Bulgariei sa i se ceara sa nominalizeze un nou candidat pentru postul de comisar european."Sunt doi factori care o dezavantajeaza pe Rumiana Jeleva. Pe de o parte, este vorba despre controversele legate de situatia financiara si activitatea sa in cadrul unor companii private, precum si de presupusa implicare a sotului sau in activitati economice ilegale - acuzatii concrete care au aparut in presa internationala si in legatura cu care ieri (marti, n.r.) nu a dat clarificarile necesare, desi a avut timpul si conditiile necesare in acest sens", a spus deputatul PE.

"Al doilea aspect este legat de competenta sa. In cursul audierilor a fost evidenta slaba stapanire a unor notiuni de baza din sfera cooperarii umanitare internationale. Raspunsurile generale, de prea multe ori ambigue, nu ne-au convins pe mine si pe colegii mei, tradand o lipsa de experienta politica in general, si mai ales lipsa de pregatire in domeniul pe care doreste sa-l coordoneze in viitoarea Comisie Europeana", a argumentat Corina Cretu.

Ministrul bulgar al apararii ar putea sa o inlocuiasca pe Jeleva pentru functia de comisar european

In acest context, Bulgaria ar putea fi obligata sa prezinte rapid o alta nominalizare pentru functia de comisar european.

Nikolai Mladenov, ministrul bulgar al apararii, Juliana Nikolova, care se ocupa de gestionarea cheltuirii fondurilor UE si Andrei Kovacev, europarlamentar din partidul GERB sunt considerati potentiali candidati, potrivit unor surse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.