Serviciile americane de informatii au fost reorganizate dupa 11 septembrie 2001 si fiascoul armelor de distrugere in masa pe care le-ar fi detinut Irakul, ceea ce nu a impiedicat unele disfunctionalitati, scoase la iveala de atentatul esuat vizand un avion in ziua de Craciun.

SUA au prezent 16 servicii de informatii, cu circa 200.000 de angajati si un buget de 75 de miliarde de dolari, potrivit France-Presse, care prezinta aceste servicii.

Administratia Bush, nemultumita de incapacitatea serviciilor de securitate si de informatii de a dejuca atentatele din 11 septembrie 2001, a creat Departamentul pentru Securitate Interna (DHS), pentru a supraveghea organismele insarcinate cu apararea teritoriului.

Conform NewsIn, dupa greseala CIA privind arsenalul irakian, care s-a dovedit ca nu continea arme de distrugere in masa, o noua reforma a fost lansata in 2004, prin crearea unei noi functii, directorul comunitatii de informatii (DNI) si a unui centru de coordonare antiterorista (NCTC).

  • DNI: Directorul comunitatii nationale de informatii este insarcinat sa coordoneze eforturile diferitelor servicii de informatii. De asemenea, controleaza si departamentele care se ocupa cu informatiile din politia federala (FBI), Departamentul pentru Securitate Interna si alte administratii. Creat pentru a exista o conducere unica si puternica a unei ample birocratii. postul de DNI nu are, totusi, autoritate directa asupra membrilor si bugetului diferitelor servicii si nici asupra misiunilor de spionaj ale CIA.
  • NCTC: Parte integranta a biroului DNI, Centrul national antiteorrism trebuie sa stranga si sa analizeze toate informatiile obtinute de diferite agentii. Acest organism, in centrul criticilor dupa tentativa de atentat de Craciun, este insarcinat sa actualizeze lista cu persoane suspectate de legaturi cu extremistii, care cuprinde in prezent circa 500.000 de nume, si sa transmita elementele cele mai alarmante FBI, care are o alta lista, ce duce la interzicerea acordarii de viza sau a imbarcarii cu destinatia Statele Unite.
  • CIA: Agentia centrala de informatii, infiintata in 1946 si cu sediul la Langley, in Virginia, are circa 20.000 de angajati. Dupa ce a luptat impotriva comunismului, la nevoie favorizand lovituri de stat, agentia si-a schimbat complet misiunea de la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a strange, corobora si interpreta informatiile legate de securitate Statelor Unite. Inainte de crearea DNI, CIA coordona serviciile americane de informatii, iar directorul sau era subordonat direct presedintelui.
  • NSA: Agentia pentru securitate nationala, infiintata in 1952. Angajatii sai sunt insarcinati cu informatiile in format electronic, interceptarile telefonice si supravegherea corespondentei. Se bazeaza pe nenumarati sateliti de observare. Secretul care inconjoara NSA este atat de mare, incat sigla sa este interpretata adesea drept "No Such Agency" (Nu exista o asemenea agentie).
  • DIA: Agentia de informatii a Apararii, creata in 1961. Cartierul sau general se afla la Pentagon. DIA este specializata in strangerea de informatii militare din strainatate si le furnizeaza informatii trupelor desfasurate pe teren. strategilor si serviciilor de achizitie de armament.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.