2010 se anunta un an al pericolelor pentru Iran, tara marcata de profunde conflicte dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad si amenintarea cu sanctiuni internationale din cauza politicii sale nucleare.

La 30 de ani de la revolutia islamica, manifestatiile care au izbucnit dupa scrutinul prezidential din 12 iunie si reprimarea sangeroasa au aruncat tara intr-una dintre cele mai grave crize din istoria sa, relateaza NewsIn, citand AFP.

Numeroase figuri ale regimului si-au intensificat criticile fata de un rezultat considerat fraudulos, facandu-l pe Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, sa-i ia aparara lui Ahmadinejad in speranta ca va inabusi contestarea, dar fara succes.

Manifestatiile au scos sute de mii de oameni in strada, provocand o reprimare severa - 36 morti, potrivit guvernului, cel putin 72, potrivit opozitiei - care a intensificat criticile la adreasa puterii. La sase luni de la scrutin, sloganuri ostile lui Ahmadinejad, ca "Da-ne inapoi voturile furate" sau "Moarte dictatorului" continua sa adune periodic opozanti la Teheran, ca zilele trecute, cand trei persoane au murit in manifestatiile violente din Teheran.

Opozantii profita de cea mai mica manifestatie oficiala pentru a iesi in strada, in pofida miilor de arestari si a zecilor de condamnari ce au fost pronuntate.

Acuzatiile legate de abuzuri comise asupra detinutilor au socat tara. Ele au fost negate, dar puterea a trebuit sa inchida centrul de detentie cu sinistra reputatie din Kahrizak.

Figura respectata a regimului pentru ca a condus guvernul in cei opt ani de razboi impotriva Irakului si candidat fara succes impotriva lui Ahmadinejad, fostul premier Mir Hossein Moussavi a devenit unul duintre principalii opozanti. Alte personalitati influente, ca fostii presedinti Akbar Hachémi Rafsandjani si Mohammad Khatami sau fostul presedinte al Parlamentului Mehdi Karoubi sunt acum acuzati ca au fost liderii celor care s-au revoltat si ca servesc "inamicii regimului" pntru ca au indraznit sa critice puterea.

Pentru a inabusi contestarea, guvernul a incercat sa controleze informatia, interzicand mai ales presei straine sa acopere manifestatiile si arestand multi jurnalisti, printre care un reporter AFP. De asemenea, s-a lansat intr-un veritabil razboi de gherila electronic impotriva opozantilor, taind legaturile internet si retelele de telefonie mobila in cursul manifestatiilor, pentru a incerca sa impiedice organizarea lor si transmiterea de fotografii si informatii spre exterior.

Aceasta criza politica este dublata de o situatie economica dificila, consecinta a sanctiunilor internatonale care impiedica Iranul sa modernizeze economia si inflatia galopanta.

Iranul este amenintat cu noi sanctiuni economice ONU dupa condamnarea sa de catre Agentia Internationala de Energie Atomica in noiembrie, pentru ca a ascuns construiera celei de a doua centrale de imbogatire a uraniului. Ahmadinejad a replicat anuntand construirea a zece noi centre de imbogatire a uraniului si spunand ca este imposibil ca Iranul sa fie izolat de sanctiuni.

Insa aceasta afirmatie este contestata in interiorul regimului, in care mai multe voci, ca cea a lui Rafsandjani, au lansat un semnal de alarma fata de pericolele "unui consens international" impotriva Iranului, cerand Ghidului suprem sa "reinstaureze unitatea".

Duminica au izbucnit noi ciocniri intre opozanti si fortele regimului. Au fost anuntate intre 8 si 15 decese, iar mai multi apropiati ai liderilor opozitiei au fost arestati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.