Autoritatile americane isi puneau duminica intrebari in legatura cu circumstantele care l-au putut determina pe nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab sa incerce sa arunce in aer un avion de linie, dar se fereau sa stabileasca deja o legatura cu al-Qaida.

Nu exista "niciun indiciu" ca tentativa de atentat impotriva zborului 253 Amsterdam-Detroit face parte dintr-un complot "mai vast, dar ancheta continua", a declarat la CNN secretarul pentru securitate interna, Janet Napolitano, informeaza NewsIn.

Abdulmutallab, un musulman nigerian in varsta de 23 de ani, fiul unui bancher bogat si un student stralucit, este interogat de FBI de la arestarea sa, vineri la pranz, la aterizarea pe aeroportul din Detroit a Airbusului companiei Northwest Airlines. Suspectul a fost inculpat sambata de justitia federala pentru tentativa de distrugere a unui avion de linie si introducere a unui explozibil la bordul aparatului.

Tanarul ar fi afirmat ca a fost antrenat de membri al-Qaida in Yemen, unde familia sa spune ca s-a dus in aceasta vara si unde ar fi cerut sa nu fie contactat.

Napolitano a atras atentia ca este prematur sa se "speculeze" pe tema eventualelor legaturi ale autorului atentatului esuat cu al-Qaida, nebuloasa retea terorista despre care presedintele Barack Obama spunea in continuare la 1 decembrie ca este o amenintare "vitala" la adresa Americii.

Din Hawaii, unde isi petrece vacanta, presedintele a cerut revizuirea listelor cu persoanele care trebuie supravegheate in aeroporturi. Umar Farouk Abdulmutallab, a carui radicalizare fusese semnalata Statelor Unite in noiembrie de catre propriul sau tata, figura pe o lista de ansamblu cu 550.000 de nume, dar nu avea interdictie de a urca la bordul unui avion cu destinatia Statele Unite si nici macar nu trebuia supus unui control mai amanuntit pe aeroporturi.

Purtatorul de cuvant al lui Obama a subliniat duminica la ABC News ca procedurile, cele mai multe introduse dupa atentatele din 11 septembrie 2001, "sunt vechi de cativa ani".

Tehnica folosita in tentativa de atentat asupra avionului american este noua si nedetectabila

Barack Obama, a continuat purtatorul sau de cuvant, a pus Departamentului pentru Securitate Interna o intrebare foarte concreta - cum s-a putut sui intr-un avion, la Amsterdam, o persoana cu o substanta atat de periculoasa precum pentrita?

Inculpatul a marturisit ca in incercarea de a arunca in aer avionula injectat cu ajutorul unei seringi un lichid chimic in pudra pe care o ascunsese la sold. Acest procedeu i-ar fi permis sa treaca fara dificultate de controalele de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, considerate foarte serioase. Nigerianul se afla in tranzit la Amsterdam, venind de la Lagos si avand o viza americana valabila datand din iunie 2008.

Tentativa sa de a arunca in aer Airbusul A330, care avea la bord 278 de pasageri si 11 membri ai echipajului, a provocat o mica explozie si un inceput de incendiu. Un turist olandez, Jasper Schuringa, devenit eroul zborului 253, s-a aruncat asupra lui, l-a prins in centura si a incercat sa stinga focul cu ajutorul celorlalti pasageri si al echipajului. Abdulmutallab a suferit arsuri destul de grave si a fost spitalizat dupa arestare.

Umar Farouk Abdulmutallab este descris de familie si de fostii profesori drept un tanar inteligent, rational si studios. La ideile islamiste pare sa fi aderat de mai mult timp.

Yemenul, din ce in ce mai important pentru al-Qaida


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.