Relatiile UE-Moldova sunt la "un nou inceput", au declarat reprezentanti ai presedintiei suedeze si Comisiei Europene la o conferinta de presa comuna cu premierul Vlad Filat, dupa Consiliul de cooperare UE-Moldova ce a avut loc la Bruxelles.

"Am avut o intrunire foarte productiva si suntem foarte optimisti in ce priveste relatiile UE-Republica Moldova dupa acest prim consiliu cu noul guvern de la Chisinau", a declarat Frank Belfrage, secretar de stat in Ministerul de Externe suedez, transmite NewsIn. Pentru a marca "un nou inceput" in relatiile cu Republica Moldova si "progresele semnificative inregistrate la Chisinau", presedintia UE a publicat pentru prima oara dupa o astfel de intrunire un comunicat de trei pagini, a specificat oficialul suedez.

Negocierile privind noul acord de asociere UE-Republica Moldova vor incepe "cat mai curand posibil" pentru a avea un nou cadru "ambitios, complet si care sa permita apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana", a spus Belfrage. O misiune de experti UE se va deplasa in luna ianuarie la Chisinau pentru discutii pregatitoare in acest sens.

Referitor la situatia politica, Belfrage a spus ca presedintia suedeza "a notat cu ingrijorare blocajul" cauzat de esecul in alegerea presedintelui. Premierul moldovean Vlad Filat a respins insa ideea ca guvernul nu ar fi functional din acest motiv. El a salutat la randu-i gestul simbolic si deschiderea UE in a ajuta tara sa atat din punct de vedere economic, cat si prin inceperea dialogului privind ridicarea vizelor in prima parte a anului viitor. "Am obtinut exact ceea ce ne-am dorit - sa existe un inceput. Experienta Serbiei este relevanta. Daca in 2010 incepem dialogul privind liberalizarea regimului de vize, momentul cand vom obtine acest lucru depinde doar de procesele de la Chisinau. Dar noi suntem motivati si hotarati in acest sens," a spus Filat. Serbia a inceput in ianuarie 2008 acest proces, care a durat aproape doi ani. Incepand cu 19 decembrie, cetatenii sarbi pot calatori fara vize in spatiul Schengen.

In ce priveste ajutorul financiar pe care il asteapta Republica Moldova de la UE si Fondul Monetar International, reprezentantul Comisiei Europene, Hugues Mingarelli, a precizat ca echipa sa lucreaza in prezent la un pachet de asistenta si ca o prima transa va fi alocata in prima jumatate a anului viitor. In paralel, executivul european pregateste si asistenta traditionala acordata Chisinaului in cadrul politicii de vecinatate.

Oficialii UE au salutat si deschiderea Moldovei fata de asa-numitul Parteneriat Estic, noua politica de vecinatate cu sase tari din fostul bloc sovietic.

Conflictul transnistrean s-a aflat de asemenea pe agenda discutiilor, oficialii europeni si moldoveni luand nota de extinderea misiunii UE de asistenta transfrontaliera (EUBAM) pentru inca doi ani. Kalman Miszei, reprezentantul UE in Republica Moldova, a subliniat angajamentul noului guvern de la Chisinau privind "masurile de consolidare a increderii" si recunoasterea faptului ca o solutionare a conflictului nu poate fi "doar politica, ci si de la om la om." Toti oficialii UE au reiterat ca singurul format agreat pentru solutionarea conflictului este 5+2.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.