Ambasada SUA la Bucuresti a felicitat luni Conventia Organizatiilor de Media pentru adoptarea Codului Deontologic Unic si atrage atentia ca "este manda sa sprijine presa obiectiva, corecta si responsabila din Romania", care lucreaza in folosul publicului si nu al intereselor anumitor persoane.

Jeri Guthrie-Corn, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA, si Patricia H.H. Guy, consilier pentru presa si cultura, au fost vineri gazdele unei receptii in cinstea reprezentantilor Conventiei Organizatiilor de Media, care a adoptat recent un Cod Deontologic Unic destinat membrilor sai. La eveniment au participat si ambasadorul SUA Mark Gitenstein cu sotia sa, reprezentanti din provincie, precum si asociati si parteneri ai Conventiei. [Ambasadorul SUA: Presa din Romania este extrem de agresiva]

"Din 1989 pana in prezent ati facut progrese mari, insa democratia este o calatorie lunga, ce nu se opreste niciodata. Codul Deontologic elaborat de dumneavoastra este un pas in directia cea buna", le-a spus Jeri Guthrie-Corn celor prezenti la receptie, relateaza NewsIn.

Totodata, Guthrie-Corn le-a spus reprezentantilor mass-media ca, "luand in considerare modul in care au evoluat lucrurile in ultimii ani si campania electorala abia incheiata, Ambasada SUA este foarte impresionata de eforturile pe care le-ati depus pentru adoptarea acestui cod cu efecte in toata tara".

"In Romania, totalitarismul si cenzura au infranat libertatea jurnalistilor si libertatea lor de exprimare. Acum, cand ne apropiem de aniversarea a 20 de ani de la Revolutia romana, multi oameni lauda rolul jucat de Radio Europa Libera si Vocea Americii, care au patruns dincolo de Cortina de Fier si au adus informatii obiective despre evenimentele din lume in casele invadate de propaganda", a subliniat oficialul SUA.

In plus, Ambasada SUA "este mandra sa sprijine presa obiectiva, corecta si responsabila din Romania, prin intermediul declaratiilor publice si a programelor pentru jurnalisti sau pentru organizatii media". "Programele noastre includ burse, cursuri, prelegeri ale unor specialisti americani si finantari pentru ONG-urile care organizeaza cursuri pentru jurnalisti, in Bucuresti si in provincie", a atras atentia Guthrie-Corn.

"Eforturile Conventiei Organizatiilor de Media, dar si cele ale partenerilor dumneavoastra vor ajuta la construirea viitorului presei romanesti. O presa responsabila si profesionista va responsabiliza autoritatile locale si centrale si ii va face pe cetateni sa constientizeze rolul lor. Aveti o misiune extrem de importanta si, cu cat veti da dovada de mai multa responsabilitate, cu atat veti castiga mai mult respect din partea publicului dumneavoastra", a punctat oficialul ambasadei.

Guthrie-Corn a facut referire si la faptul ca presa nu trebuie sa lucreze in sprijinul intereselor anumitor persoane. "Activitatea jurnalistica in folosul publicului si nu al intereselor anumitor persoane va consolida democratia si climatul economic si juridic din Romania. Rolul Ambasadei SUA este acela de a va sustine si de a va fi partener in eforturile dumneavoastra. Va asteptam sa ne povestiti despre actiunile dumneavoastra de a crea o presa mai buna, sa ne solicitati implicarea in programe comune si mai ales sa ne cereti punctul de vedere atunci cand relatati despre noi", a conchis aceasta.

Conventia Organizatiilor de Media a adoptat la 24 octombrie un Cod Deontologic Unic pentru presa din Romania, care reprezinta un set de reguli ce unifica principiile deontologice pe care aceste organizatii le promovau individual pana acum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.