Liberalismul economic pare sa fi castigat la diferenta mica in fata urmasilor comunistilor lui Ceausescu in alegerile prezidentiale de duminica, din Romania, prin victoria lui Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana, comenteaza Wall Street Journal in rubrica de opinii.

WSJ subliniaza, insa, ca social-democrat Mircea Geoana isi acuza rivalul de fraude si ca rezultatele ar putea fi revizuite de Curtea Constitutionala.

Victoria lui Basescu este cu atat mai remarcabila, cu cat acesta s-a confruntat cu una dintre cele mai grave recesiuni din Europa - economia romaneasca se contracta cu 7% anul acesta, dupa o crestere de 7,1% in 2008.

Geoana a incercat ca capitalizeze de pe urna dificultatilor recente facand campanie pentru eliminarea cotei unice de impozitare si pentru un rol mai activ al statului in economie. Potrivit unor surse, liderul social-democrat a fost candidatul preferat atat de Moscova, cat si de Washington.

La polul opus, Basescu a cerut reduceri bugetare si eliminarea coruptiei si este un sustinator infocat al cotei unice de impozitare.
Guvernul lui Basescu a fost departe de a se adresa cu succes problemelor tarii, nu in ultimul rand pentru ca fostul capitan de nava este un fel de magnet pentru dispute politice. Dar se pare ca pentru ceva mai mult de jumatate dintre alegatorii romani, amintirea comunismului si unui guvern ale carui maini ajungeau in fiecare buzunar le-a lasat romanilor un gust si mai amar, apreciaza ziarul.

FT: Basescu trebuie sa faca unele compromisuri, dupa victoria la diferenta mica din alegeri

Pe de alta parte, Financial Times apreciaza ca victoria la diferenta mica a lui Traian Basescu i-a stirbit o parte din legitimitate, ceea ce va ingreuna formarea unui guvern repede. Astfel, presedintele trebuie sa faca unele compromisuri si sa contruiasca un consens in Romania, la a carei diviziune a contribuit.

Basescu, un fost capitan de nava "luptator", din punctul de vedere al caruia comrpomisul seamana cu impartirea puntii cu echipajul, trebuie sa depaseasca tendinta de a brutaliza si manipula aliatii si opozitia, pentru ca stabilitatea Romaniei depinde de acest lucru, afirma Financial Times intr-un editorial, subliniind ca "nu este vorba de o nava in furtuna, ci de o tara cu 22 de milioane de locuitori cu multe opinii".

Basescu a candidat pentru un al doilea mandat de cinci ani si si-a invins rivalul, pe Mircea Geoana, liderul PSD, cu numai 50,3% din voturi fata de 49,7%. Geoana a acuzat echipa lui Basescu de frauda. Observatorii internationali au apreciat ca alegerile au respectat standardele, dar sustinerea lor nu va pune capat disputei. Victoria a fost la o diferenta atat de mica incat va afecta presedintia lui Basescu.

Prioritatea presedintelui este sa formeze un guvern, dupa prabusirea, in urma cu doua luni a executivului minoritar formate de PDL. Din pacate, el a pus la incercare rabdarea potentialilor parteneri, precum liberalii, cei mai apropiati din punct de vedere ideologic de social-democrati. Basescu a amenintat ca va convoca alegeri parlamentare anticipate, dar, in conditiile in care ultimele legislative au avut loc in urma cu numai un an, un nou scrutin ar duce, probabil, la aproximativ acelasi rezultat.

Cea mai buna solutie ar putea fi o ampla coalite de partide, unite in lupta impotriva crizei economice, dar unitatea nu este punctul forte al lui Basescu, scrie Financial Times, precizand ca Geoana, un fost diplomat, ar avea o sansa si ca presedintele ar trebui sa ii intinda o mana.
Romania nu mai are timp, virarea unei noi transe din imprumutul acordat de FMI si UE a fost suspendata in octombrie, pana la numirea unui guvern capabil de reforme dure, inclusiv reduceri bugetare. FMI are dreptate sa fie ferm, considera ziarului, explicand ca, desi inainte de criza Romania a avut o crestere economica impresionanta, managementul bugetului nu a fost niciodata un punct forte. Criza este o sansa rara de a reforma, adauga cotidianul.

Basescu trebuie sa renunte la obiceiul sau de o viata si sa contruiasca un consens intr-o tara la a carei diviziune a contribuit. La 20 de ani de la caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, romanii merita mai mult de la liderii lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.