Klaus Johannis, primarul de succes al Sibiului, se afla in centrul unor alegeri prezidentiale intens disputate, desi nu candidadeaza si nici macar nu este etnic roman, ci va fi numit premier daca liderul social-democrat Mircea Geoana va castiga scrutinul, comenteaza publicatia americana.

Faptul ca Johannis provine din minoritatea germana a tarii, ceea ce ar fi un dezavantaj major in alte tari din Europa de Est, ii acorda un avantaj clar in Romania, subliniaza cotidianul american.

Decizia lui Geoana de a-l sustine pe Johannis pentru functia de premier se bazeaza pe succesul primarului de a transforma Sibiul intr-o nestemata care a fost numita capitala culturala europeana in 2007, atragand in acelasi timp investitii externe si creand mii de locuri de munca in acest colt al Europei, apreciaza cotidianul. Dar Johannis are de castigat si de pe urma stereotipurilor pozitive pe care romanii le asociaza cu sasii, stabiliti in Transilvania din secolul al XII-lea.

Presa de limba germana: Ultima speranta a romanilor sunt germanii din tara

Sasii sunt considerati drept muncitori si persoane care nu fac compromisuri, calitati atractive intr-o tara satula de coruptie si una dintre cele mai grav afectate de criza economica din Europa. Ajuta si faptul ca tara a inregistrat una dintre cele mai bune perioade in timpul regilor de origine germana, in urma cu peste un secol, desi acei monarhi nu au nicio legatura cu populatia germana locala.

"Cred ca este un avantaj real faptul ca este german (...). Bine, nu chiar german, ci sas", spune Bianca Florea, in varsta de 18 ani, in timp ce se plimba prin piata centrala din Sibiu. Intrebata de ce, ea raspunde: "Noi, romanii, suntem cam lenesi, aceasta este parerea mea".

Dar, asemeni altor persoane intrebate, ea si-a exprimat scepticismul fata de eventuala mutare a lui Johannis la Bucuresti, desi ii lauda munca facuta ca primar. "Poate merge acolo si face o treaba buna pentru un timp sau poate fi o marioneta pentru altii", explica Bianca Florea.
Analistii politici avertizeza ca, in pofida succeselor obtinute de Johannis la conducerea Sibiului, a deveni lider in capitala, la capriciile politicienilor experimentati, este cu totul alta poveste. "Este o afacere riscanta pentru ca as fi un premier independent conducand un guvern politic", a explicat Johannis, care nu face parte din niciun partid, intr-un interviu. "Nimeni nu a incercat acest lucru inainte. Dar sunt destul de optimist ca va fi un succes", a adaugat el.

Putini ii pun la indoiala succesele in Sibiu. Locuitorilor le place sa glumeaca in legatura cu rezultatele pe care le-a obtinut la alegerile din 2004 (87% din voturi) si din 2008 (83%), care amintesc de alegerile fraudate din perioada comunista. Iar aceste rezultate intervin in conditiile in care numarul de etnici germani din Sibiu este de numai 2.000, din populatia totala de 155.000.

Johannis, care vorbeste fluent engleza, pe langa germana si romana, a pledat in Europa pentru interesele orasului sau, ajutand la atragerea unor companii importante, precum Renault sau Siemens. Dar reputatia in randul alegatorilor si-a cladit-o construind drumuri, legand la reteaua de termoficare scoli si facand inspectii-surpriza in birourile administratiei locale sau pe santiere de constructii, o forma de management pe care a admis, insa, ca nu o poate aplica la nivel national. "Una este sa schimbi un oras si sa il conduci. Alta este sa schimbi o tara si sa o conduci. Dar cred ca, in final, abilitatile de care are nevoie un manager public sunt aceleasi la un primar si la un premier", a spus el.

Romanii par dispusi sa riste, partial pentru ca se afla intr-o situatie foarte dificila. Fondul Monetar International a estimat ca economia se va contracta in 2009 cu 8,5% si, impreuna cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala, a acordat un credit Romaniei in primavara. Dar acesti bani, de care tara are mare nevoie, sunt in pericol, in cazul in care Guvernul nu va reusi sa faca o serie de schimbari dificile.

In aceste conditii, in toamna Romania s-a confruntat cu tulburari si caderea guvernului in luna octombrie. Campania electorala pentru alegerile prezidentiale s-a concentrat mai mult pe atacuri personale decat pe politici, ceea ce alimentat dorinta opiniei publice de a vedea o fata noua, preferabil una germana.

"Am avut o dinastie germana, care a creat statul roman modern", a explicat Sorin Ionita, director pentru cercetare la Societatea Academica Romana din Bucuresti. Regele Carol I, care s-a nascut in ceea ce este in prezent sudul Germaniei, a condus tara timp de aproape 50 de ani, o epoca de aur pentru Romania. "Germanii de astazi se bucura de aceasta imagine in Romania", a explicat Ionita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.