Delegatia moldoveana va cere la ministeriala OSCE de la Atena retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate in urma cu 10 ani, in 1999, la reuniunea organizatiei de la Istanbul.
Delegatia Republicii Moldova la cel de al XVII-lea Consiliu de Ministri al OSCE, care are loc astazi si maine la Atena, este condusa de ministrul de externe Iurie Leanca.

Leanca declarase cu o zi inainte de vizita ca va aborda subiectul retragerii trupelor stationate in Transnistria si a armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova si spera ca ministeriala va adopta un document final favorabil Chisinaului, noteaza NewsIn.

"Pentru noi este important sa avem un document care nu doar ar formaliza o anumita stare de lucruri, ci ne-ar permite sa realizam anumite schimbari pe teren benefice atat pe subiectul conflictului transnistrean, cat si in problema retragerii trupelor militare straine care se mai afla pe teritoriul Republicii Moldova", a declarat Iurie Leanca.

Deciziile in cadrul ministerialei anuale a OSCE sunt adoptate prin consens si ultima data cand s-a reusit ajungerea la o pozitie comuna a celor 56 de tari participante la aceasta reuniune a fost la ministeriala OSCE din 2002 de la Porto. De atunci, Federatia Rusa s-a opus constant adoptarii unui document care sa faca referire la necesitatea retragerii prezentei militare ruse din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul Tratatului FACE adoptat la Istanbul in 1999. Din acest motiv, din 2002 nu a mai putut fi adoptat un document final al reuniunilor anuale ale OSCE.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru NewsIn ca nici in acest an ministeriala OSCE ar putea sa nu ajunga la un consens pe marginea documentului final al reuniunii, dar de aceasta data problemele legate de zona conflictelor inghetate din Caucaz par sa fie mai fierbinti decat cele ale regiunii transnistrene.

Ministrul de externe Iurie Leanca spune insa ca situatia nu trebuie dramatizata, chiar daca ministeriala OSCE de la Atena va esua in adoptarea unei rezolutii finale. "Vom discuta mai departe, vom angaja in continuare colegii nostri in cadrul formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreana si vom discuta si cu partenerii nostri de la Moscova pentru a identifica anumite solutii si a reveni la problema retragerii munitiilor si soldatilor care pazesc aceste munitii", a declarat ministrul.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau anunta ca reuniunea anuala a sefilor diplomatiei din statele membre OSCE "ofera prilejul de a pune in discutie subiectele majore aflate pe agenda organizatiei, o atentie deosebita fiind acordata mecanismelor de asigurare si consolidare a securitatii pe continentul european".

Seful diplomatiei moldovene va prezenta obiectivele Republicii Moldova in procesul de solutionare a conflictului transnistrean, precum si privind cooperarea multidimensionala cu OSCE. De asemenea, sunt preconizate mai multe intrevederi bilaterale cu conducatori ai delegatiilor participante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.