Fostul dictator irakian Saddam Hussein pregatea in 2000 un atentat impotriva sediului Europa Libera, din Praga, au anuntat luni serviciile cehe de informatii.

"Saddam Hussein a dat ordin serviciilor secrete sa recurga la violenta pentru a opri emisia spre Irak si a alocat sume considerabile in acest scop", potrivit BIS, citat de AFP.

Europa Libera, care emite spre tarile in care libertatea presei nu este respectata, l-a infuriat pe Saddam lansand in 1998 emisiuni destinate Irakului. Serviciile secrete irakiene au inceput in martie 1999 sa supravegheze birourile postului de radio din Praga.

In acel moment BIS a remarcat "un turist imbracat cu o bluza inchisa la culoare si cu capul acoperit" care fotografia cladirile. Un am mai tarziu, un informator BIS din ambasada irakiana la Praga a confirmat ca Saddam ordonase un atac, arata NewsIn.

Autoritatile cehe au protestat oficial in 2000, dar spionii irakieni au continuat sa supravegheze sediul. Praga l-a expulzat atunci pe consulul irakian, care era un agent al serviciilor irakiene, potrivit BIS.

Serviciile cehe au aflat ca atacul urma sa fie lansat dintr-o cladire aflata de partea cealalta a strazii.

Dupa invazia americana din Irak in 2003, Praga a expulzat patru alti agenti ai serviciilor irakiene, precum si un diplomat, estimand ca dosarul era de acum incheiat.

O luna mai tarziu, dupa caderea lui Saddam, BIS a gasit in sediul ambasadei irakiene din Praga 11 pistoale, sase mitraliere si un lansator de rachete antitanc RPG-7.

In urma cu cateva luni, Europa Libera, care are peste 1.000 de jurnalisti, emite in 28 de limbi si gestioneaza numeroase site-uri, s-a mutat in nou birouri, securizate, tot in Praga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.