Englezii, furiosi, considera ca Franta va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineinteles, dar si Dacian Ciolos, pentru ca noul comisar pentru agricultura, chiar daca este de origine romana, este un prieten al Frantei, "tara sa de adoptie", scrie cotidianul regional Ouest France.

Ciolos a parcurs Hexagonul de la Est la Vest si de la Nord la Sud. Si-a facut o parte din studii la Rennes, la Scoala Nationala Superioara de Agronomie. "A facut trei luni de stagiu la noi in cadrul unui schimb cu Universitatea din Cluj. A ramas un prieten", spune cu mandrie Hervé Grosset, unul dintre cei care l-au cunoscut. In plus, cotidianul Ouest France aminteste ca romanul, in varsta de 40 de ani, este casatorit cu o frantuzoaica, relateaza NewsIn. [Cine este Dacian Ciolos, romanul de pe lista lui Barroso]

"E prea mult pentru vecinii nostri de peste Canal, care au facut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii", sustine cotidianul regional francez. [E oficial: Dacian Ciolos este propus comisar pentru agricultura]

"Un roman nu poate avea acest post, are miza financiara prea mare pentru a i se incredinta agricultura unei tari unde coruptia este inca prezenta"
, declarase anterior un jurnalist britanic.

Criticile au fost atat de intense, incat presedintele Comisiei Europene a trebuit sa-si justifice alegerea declarandu-se "deosebit de socat" de aceste atacuri, mai scrie Ouest France, care reda declaratia lui Barroso referitoare la Ciolos din conferinta de presa sustinuta vineri, cand a prezentat componenta noului sau executiv. [Cum arata noua Comisie Europeana]

In tot cazul, subliniaza Ouest France, noul sef al Politicii Agricole Comune (PAC) va fi mult mai putin brutal in declaratii decat actuala titulara a portofoliului, Mariann Fischer Boel. Timid la prima impresie, Dacian Ciolos militeaza pentru ca Europa sa aiba "mai mult simt", pentru ca oamenii politici "sa mearga in teritorii".

Barroso: "Este o insulta fata de Romania"

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a luat apararea lui Dacian Ciolos in legatura cu faptul ca vine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole, sustinand ca acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut. "Este o insulta fata de persoana si fata de tara respectiva. Avem un principiu in Europa - principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva", a spus Barroso, raspunzand unei intrebari in acest sens la conferinta de presa in care a anuntat componenta noii sale echipe, ce va trebui insa validata de Parlamentul European.

"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar - n.r.) pentru agricultura si dezvoltare rurala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu", a precizat presedintele CE, potrivit NewsIn.


Scotienii sunt incantati de numirea lui Ciolos la agricultura

Dacian Ciolos va scrie istorie, daca Parlamentul European il va confirma in functie, devenind nu numai cel mai tanar comisar numit vreodata in fruntea agriculturii europene, dar si primul est-european, scrie presa din Scotia.

Romanul reprezinta o alegere-surpriza pentru postul de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, iar industria agricola si politicienii din Scotia au salutat aceasta propunere, scrie publicatia The Press and Journal, punct de vedere reflectat, de altfel, si in The Scotsman.

Ciolos, fost ministru al agriculturii, a fost primul care si-a declarat candidatura cand s-a anuntat, in septembrie, ca actualul comisar pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, va pleca din Comisie. Numirea lui a suprins pe multi, pentru ca Ciolos nu a fost vazut ca un om cu mare influenta in cercurile UE, scrie autorul articolului din The Press and Journal, cel mai vechi cotidian din Scotia.

Numirea lui Ciolos pana in 2014 acopera o perioada critica, in care Europa se pregateste sa reformeze Politica Agricola Comuna, iar negocierile pentru liberalizarea globala a pietelor agricole continua in cadrul OMC.

The Press and Journal relateaza, de asemenea, ca sunt speculatii ca Ciolos isi va lua ca sef de cabinet un francez, pentru a rasplati eforturile Frantei, care l-a sprijinit in obtinerea acestei nominalizari. Asta s-ar putea dovedi interesant, scrie publicatia scotiana, in conditiile in care am putea asista la modificari ale conceptiei curente in legatura cu planificatele reforme ale PAC. Romania, aminteste cotidianul, a fost in fruntea statelor care au cerut o distributie mai echitabila a fondurilor agricole europene, din care partea leului si-o adjudeca in prezent statele vest-europene.

The Scotsman il citeaza la randul sau pe directorul general in exercitiu al Uniunii Nationale a Fermierilor, Martin Haworth, care a salutat faptul ca Ciolos, care s-a bucurat de sprijinul activ al Frantei si a unora dintre membrii mai recenti ai UE, este unul dintre foarte putinii candidati la acest post care are experienta in agricultura. "Este vital, tinand cont de agenda viitoare, in special in termenii dezbaterii pe marginea PAC. Preia mandatul de cinci ani intr-un moment crucial pentru agricultorii nostri, pentru ca in curand urmeaza sa fie luate decizii majore legate de viitoarea structura a PAC si bugetul UE", a aratat Haworth.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.