Fostul ambasador al SUA in Romania in perioada 1998-2001, Jim Rosapepe, si-a lansat miercuri cartea "Dracula is dead", prin intermediul careia incearca sa faca Romania "accesibila poporului american", explicand ca stereotipurile si miturile consacrate pentru aceasta tara nu sunt reprezentative.

"Acum 20 de ani nu ar fi existat in Romania preocupari privind alegeri prezidentiale competitive, nu ar fi existat preocupari privind performanta economiei occidentale si efectul acesteia asupra economiei tarii si nu ar fi existat alianta pe care Romania o are cu SUA prin NATO sau cu statele europene in Uniunea Europeana", a declarat cu ocazia lansarii cartii sale la Bucuresti Jim Rosapepe, om de afaceri de origine italiana care timp de trei ani a fost ambasador SUA la Bucuresti si care in prezent este senator de Maryland.

"Dracula a murit. Cum au reusit romanii sa supravietuiasca comunismului, sa-i puna capat si sa se dezvolte dupa 1989 precum Noua Italie" este o carte in care Romania este descrisa ca o tara "cu un potential imens, cu realizari mari, dar si drept o tara care mai are inca probleme de rezolvat", dupa cum spun cei doi autori, Rosapepe si sotia sa Sheilah Kast, care a lucrat ca jurnalist la televiziuni renumite precum CNN si ABC.

"Stim ca prietenii nostri romani au obiceiul sa ignore lucrurile pozitive si sa se concentreze pe cele negative. Chiar daca am scris aceasta carte pentru americani, speram ca romanii vor intelege ca exista si o alta perspectiva din care pot privi lucrurile", a adaugat Sheilah Kast, conform NewsIn.

"Un mod de a sumariza cartea este: Dracula e mort, iar Romania a inviat!", spune Rosapepe, explicand ca Romania a reusit sa se debaraseze de trecutul sau cand nu putea decide asupra soartei proprii, dar a ajuns acum o tara democratica cu multe realizari.

Sotia fostului ambasador a explicat si titlul cartii. "Dracula este un brand pe care americanii il atribuie Romaniei. Ma frustreaza acest fapt, iar noi in carte incercam sa facem distinctia intre realitatea istorica si lumea fictiva a lui Braham Stoker. Dar am si mizat pe notorietatea lui Dracula si suntem convinsi ca multi se vor uita la carte poate numai pentru ca are acest nume pe coperta. Dracula este pentru noi o metafora pentru toate lucrurile care retineau Romania din evolutia sa", a subliniat sotia lui Rosapepe.

Sheilah Kast a evidentiat ca ideea de a scrie aceasta carte a venit cand s-a confruntat in SUA cu toate stereotipurile legate de Romania. "Americanii stiu de Dracula, Ceausescu, se gandesc la copii abandonati. Am realizat ca este necesar ca americanii sa inteleaga ca nu aceste lucruri definesc Romania", spune Sheilah Kast.

"Eu si sotia mea am avut privilegiul sa traim in Romania timp de trei ani, cat am fost ambasador aici si putem spune ca am invatat multe si ca ne-am facut multi prieteni. Cand am ajuns inapoi in SUA ne-am dat seama ca americanii nu stiu chiar atat de multe despre Romania. In unele cazuri, se stiau lucruri care nu erau reprezentative pentru aceasta tara. De aceea am decis sa scriem o carte despre Romania reala, Romania care a renascut in cei 20 de ani de la Revolutie", a punctat fostul ambasador.

Cei doi autori spun ca aceasta carte se bazeaza, in primul rand, pe amintirile pe care la au din timpul celor trei ani petrecuti in Romania, dar si pe documentarea mult mai temeinica pe care au facut-o in cei opt ani dupa ce s-au intors in SUA, prin intermediul unor calatorii repetate cu in Romania. "Am vorbit cu politicieni, cu lideri de opinie, cu patriarhul Romaniei, cu regele Mihai. Cartea este o combinatie intre ce ne-a ramas noua in suflet si in minte si aceste conversatii foarte interesante", a spus sotia lui Rosapepe.

La randul sau, fostul ambasador a atras atentia ca, pentru a scrie aceasta carte, a revenit an de an in Romania, intre 2001 si 2009.
Intrebat de ce vor fi interesati americanii sa citeasca o carte despre Romania - o tara despre care probabil nici macar nu stiau ca exista - Rosapepe a recunoscut ca acest volum nu va schimba peste noapte atitudinea americanilor fata de romani. "Este corect, americanii nu prea acorda marte atentie Romaniei, dar unul dintre motivele pentru care am scris cartea a fost ca am vrut sa facem Romania mai accesibila poporului american. Reactiiile pe care le-am avut din partea americanilor care au citit aceasta carte au fost foarte pozitive. (...). Aceasta carte nu va schimba peste nopate atentia pe care americanii o acorda Romaniei, dar nici Romania nu s-a schimbat peste noapte. Este un proces continuu...", explica fostul ambasador.

In plus, Rosapepe evidentiaza ca a scris aceasta carte si ca literatura de calatorie. "Poate ca este mai mult destinata celor care au fost in Romania sau celor care vor sa vina aici si noi credem ca va capta atentia americanilor pe o lunga perioada de timp", a punctat fostul ambasador.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.