Presedintele american Barack Obama a dat asigurari ca intentioneaza sa "termine treaba" in Afganistan, precizand ca isi va anunta in curand decizia privind strategia din aceasta tara, in special privind trimiterea de intariri.

"Dupa opt ani de conflict in Afganistan, in cursul carora nu am avut, din punctul meu de vedere, nici resursele, nici strategia pentru a termina treaba, am intentia sa o termin", a spus, marti, Obama intr-o conferinta de presa, dupa intalnirea sa cu premierul indian Manmohan Singh, aflat in vizita in Statele Unite.

"Sunt foarte increzator in faptul ca, atunci cand americanii vor auzi o logica clara privind ceea ce facem aici si modul in care avem intentia sa ne atingem obiectivele, ne vor sustine", a adaugat presedintele, conform AFP, citat de NewsIn.

"Ma voi adresa poporului american pentru a explica modul in care intentionam sa mergem inainte. O voi face in curand", a dat el asigurari, fara a preciza data discursului sau.

Surse sub acoperirea anonimatului au declarat ca Barack Obama se va pronunta la 1 decembrie pe tema trimiterii de trupe suplimentare in Afganistan, adresandu-se natiunii.

Apoi, secretarul apararii, Robert Gates, si sefii de Stat Major pentru operatiunile din Afganistan - Michael Mullen si Stanley McChrystal - vor vorbi in Congres pentru a da detalii despre planul american.

Obama a reunit timp de doua ore, luni seara, un consiliu de razboi crucial pentru a se decide eventuala trimitere a zeci de mii de militari suplimentari in Afganistan.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe a anuntat inainte de reuniune ca decizia va fi anuntata dupa Ziua Recunostintei (26 noiembrie) si zilele libere ce vor urma.

Democratii din Congresul SUA vor sa introduca un impozit pentru finantarea razboiului din Afganistan

Pe de alta parte, democratii din Congresul american, care nu privesc cu entuziasm eventuala trimitere de soldati suplimentari in Afganistan, intentioneaza sa creasca un impozit pentru a finanta aceasta masura si pentru a limita impactul sau asupra deficitului enorm al Statelor Unite.

Potrivit cifrelor Serviciului de cercetari al Congresului (CBO), care le ofera analize alesilor, razboiul din Afganistan a costat Washingtonul 3,6 miliarde de dolari pe luna din 2001, adica peste 43 de milioane anual.

Liderii democrati, mai degraba reticenti fata de acest razboi, care a inceput in 2001, nu vor bloca suplimentarea trupelor, care s-ar putea ridica la 40.000 de soldati in plus. Dar, in contextul unui deficit bugetar record (1.417 miliarde de dolari in 2008 - 2009, adica 10% din PIB), criticat zilnic de opozitia republicana, mai multi lideri democrati au considerat necesara gasirea unor noi resurse.

Ei au depus saptamana trecuta un proiect de lege in Camera Reprezentantilor pentru crearea unei taxe suplimentare, ce va finanta cheltuielile viitoare din Afganistan. Printre semnatari, John Murtha, care conduce Comisia de control a finantelor Pentagonului, si Dave Obey, care conduce Comisia pentru repartizarea cheltuielilor federale, au apreciat ca, "daca acest razboi va avea loc, este corect ca fiecare sa impartaseasca povara". "De aceea propunem acest proiect de lege, pentru un nou impozit, astfel incat costul razboiului sa nu fie platit prin credit", au adaugat ei.

Textul, sustinut de presedintele Comisiei de finante a Camerei, Barney Frank, prevede insa un termen de un an pentru punerea in aplicare, in cazul in care presedintele considera economia prea slaba.

Fostii combatanti care au servit in Irak si in Afganistan dupa 11 septembrie vor fi scutiti, precum si familiile soldatilor ucisi in lupta.

Impozitul va fi diferit in functie de veniturile fiecarei familii in parte: astfel, familiile care castiga pana la 150.000 de dolari pe an vor plati o taxa de 1% din venitul impozabil, cele care castiga intre 150.000 si 250.000 si cele cu peste 250.000 vor plati o taxa variabila, in functie de costul razboiului in anul precedent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.