Actuala clasa politica, ce doreste linistea coruptiei de pe vremea lui Ion Iliescu, este cel mai mare obstacol in modernizarea Romaniei, a declarat Traian Basescu intr-un interviu acordat unei publicatii germane.

Cele cinci motive pentru care romanii ar trebui sa-l voteze pe Traian Basescu sunt ca nu face compromisuri cu "oligarhii crescuti de Iliescu", doreste modernizarea Romaniei, are un stil direct si incomod, garanteaza independenta justitiei si "ii plac oamenii", spune presedintele in interviul publicat joi in editia print a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Linistea invocata de opozantii sai, daca nu ar mai fi reales, ar insemna intoarcerea la "mandatul linistit al lui Iliescu", unde coruptia inflorea si nimeni nu sanctiona abuzul de putere, a explicat Basescu. Faptul ca refuza sa cada la pace cu "sistemul" explica de ce toti s-au coalizat sa-l elimine, mai sustine Basescu.

Interviul publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung este sub forma de intrebare-raspuns, formula jurnalistica rar folosita de prestigiosul cotidian german si in general de presa occidentala. NewsIn a redat integral traducerea interviului:

  • 1. Domnule presedinte, cele mai recente sondaje va arata in avantaj clar in primul tur ce va avea loc duminica, insa va declara perdant in runda finala din 6 decembrie.
  • Traian Basescu: Nu va incredeti in ziarele romanesti. Dupa sondajele noastre, nu am nici o problema in a castiga alegerile. Mai sunt trei saptamani pana pe 6 decembrie, asa ca trebuie sa asteptam.

  • 2. Sunteti acuzat ca divizati societatea romaneasca intre bine si rau, intre corupti si corecti, ca provocati tot timpul conflicte. Exista un sambure de adevar in aceasta acuzatie?
  • Traian Basescu: Da, cu siguranta. Predecesorul meu, Iliescu, a avut un mandat foarte linistit. Inaintea lui a fost Emil Constantinescu presedinte, care a spus ca a fost invins de servicii. Iliescu le-a garantat insa tuturor o viata linistita, iar in spatele lui a inflorit coruptia. Se furau bani publici si toata lumea era fericita. Pe atunci nu exista un presedinte care sa vorbeasca deschis despre cei care se comportau incorect sau care faceau abuz de putere. Ma refer la cei care s-au imbogatit sub Iliescu din privatizari si care au cumparat apoi medii de presa, prin care influenteaza decizii politice si economice, fara a avea o legitimitate democratica. Am luptat tot timpul mandatului meu impotriva acestor metode. Acesta a fost si motivul pentru care au incercat sa ma elimine din functie, la doar doi ani dupa alegeri. Ca presedinte nu ai multe mijloace pentru a lupta impotriva coruptiei si a practicilor nedemocratice. O poti face doar in cuvinte. Dar nici asta nu accepta sistemul creat de Iliescu. Ei mizeaza totul pe eliminarea unui presedinte care nu este dornic sa cada de acord cu acest sistem.

  • 3. Spuneti, asadar, ca romanii au de ales intre coruptie tacuta si...
  • Traian Basescu: ...si lupta pentru o Romanie moderna si europeana. Cand am devenit stat membru UE, am spus in fata Parlamentului ca acum trebuie sa indeplinim al treilea obiectiv strategic, dupa aderarea la NATO, si anume modernizarea statului roman, care trebuie sa devina mai suplu si mai putin birocratic. De curand am inchis 120 de agentii cu 9.000 de functionari, iar asta pentru ca acele agentii au fost create doar pentru a da de lucru clientelei politice. Acest proces trebuie sa continue.

  • 4. In campania electorala nu prea va vor ajuta aceste declaratii.
  • Traian Basescu: Romanii trebuie sa stie exact ce le propun. Nu vreau sa dau impresia ca accept orice, de exemplu majorari salariale fara cresterea productivitatii. Romanii trebuie sa afle adevarul. Nu vreau sa fiu presedinte a doua oara intr-o tara care respinge modernizarea. Daca nu as avea un tel, nici nu as avea de ce sa candidez. Pentru masini de serviciu, zboruri si onoruri? Nu, chiar ca nu.

  • 5. Conflictele premanente intre presedinte, Guvern si Parlament sunt adesea explicate ca avand la baza formulari neclare in Constitutie privind competentele lor. E nevoie de o reforma constitutionala?
  • Traian Basescu: Nu propun o reforma fundamentala. Competentele presedintelui trebuie sa ramana asa cum sunt. Dar trebuie sa definim mai bine relatiile interinstitutionale. Unele lucruri nu sunt destul de clare, de exemplu in ce conditii se poate dizolva Parlamentul sau suspenda presedintele. Mai e si problema Curtii Constitutionale, in ce masura poate interveni in decizii politice. Pe moment se comporta ca un al doilea Parlament.

  • 6. Ati introdus un referendum cu scopul de a elimina Senatul. Ce doriti sa obtineti cu asta?
  • Traian Basescu: Avem doua camere legislative, care au practic aceleasi sarcini. In alte tari Senatul reprezinta regiuni sau landuri, dar noi nu avem asa ceva. Potrivit Constitutiei, Romania nu poate fi divizata. Solutii federale ca in Germania, Austria sau Belgia sunt excluse, de asemenea autonomii teritoriale ca in Spania sau Italia. 14 alte state membre UE se descurca foarte bine cu un parlament unicameral.

  • 7. Nu aveti, de fapt, in vedere sa dati inca o lovitura clasei politice romanesti?
  • Traian Basescu: Ba da, e un tel declarat, am spus-o si in Parlament. Aceasta clasa politica este cel mai mare obstacol in modernizarea Romaniei. Cum Parlamentul nu accepta realitatile romanesti si nici sa se adapteze la acestea, voi intreba cetatenii intr-un referendum.


  • 8. Dar si daca veti castiga alegerile, veti avea de a face tot cu acelasi Parlament. Coalitia dintre PDL si PSD s-a rupt. Doriti sa organizati alegeri anticipate?
  • Traian Basescu: Dupa prezidentiale se va forma o alta majoritate in Parlament. Daca va castiga altul, premierul va fi din tabara lui. Din punct de vedere tehnic, anticipatele sunt desigur posibile, dar nu e timp de asa ceva. Avem nevoie de un guvern care sa scoata tara din criza.

  • 9. Cinci motive pentru care sa va voteze romanii inca o data?
  • Traian Basescu: Sunt un politician care nu face compromisuri cu oligarhii crescuti de Iliescu. Cred ca Romania are o sansa de modernizare si o poate constientiza. Sunt direct cu oamenii si le spun si lucruri care nu le convin neaparat. Sustin ca vremea in care justitia era subordonata politicii s-a incheiat definitiv. Si apoi mai este un motiv, foarte important: imi plac oamenii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.