CIA, agentia americana de informatii, le vireaza dupa 11 septembrie 2001 sute de milioane de dolari serviciilor secrete pakistaneze, in special pentru finantarea de rapiri sau asasinate, scrie Los Angeles Times, citat de AFP.
Fondurile puse la dispozitia CIA asigura pana la o treime din bugetul anual al serviciilor pakistaneze de informatii (ISI), potrivit cotidianului, care citeaza oficiali americani sub acoperirea anonimatului. Contactata de AFP, CIA a refuzat orice comentariu.

Acordarea banilor a fost aprobata initial de fostul presedinte american George W. Bush, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, si a fost continuata de Barack Obama, potrivit Los Angeles Times, noteaza NewsIn.

Potrivit unor oficiali din CIA, sumele platite sunt mici in comparatie cu ajutorul oficial american furnizat Pakistanului, care este de miliarde de dolari.

Intre 600 si 700 de persoane au fost rapite sau asasinate in cadrul acestui program, a spus un fost responsabil american care a lucrat cu Islamabadul. "A face sa dispara toate aceste persoane a fost un lucru bun si a permis economisirea de bani ai contribuabililor", a adaugat oficialul.

ISI a folosit o parte din aceste fonduri pentru construirea unui nou cartier general, in conditiile in care Washingtonul era ingrijorat ca vechiul complex era vulnerabil la un eventual atentat.

Cotidianul afirma si ca a agenti pakistanezi au fost invitati de CIA sa urmeze stagii de formare intr-un loc secret din Carolina de Nord.

Potrivit Los Angeles Times, programul a generat tensiuni in administratia americana, pentru ca serviciile pakistaneze sunt suspectate de legaturi cu talibanii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.