Presedintele american Barack Obama a inceput astazi prima sa vizita in China, printru-un dialog cu studentii din Shanghai (estul tarii), transmis pe internet, dupa care va merge la Beijing pentru partea mai protocolara a calatoriei sale, relateaza AFP.
Inainte, Obama, care a ajuns putin inainte de miezul noptii ora locala (18.00 ora Romaniei) in capitala financiara a Chinei, urma sa se discute cu liderii Partidului Comunist (PCC) si ai administratiei locale a metropolei cu 19 milioane de locuitori, Yu Zhengsheng si Han Zheng, potrivit programului sau oficial.

Daca Obama a recurs intr-o mare masura la transmiterea discursurilor pe internet in timpul campaniei electorale si dupa alegerea sa, aceasta practica este neobisnuita in China comunista, unde internetul este controlat foarte atent de PCC.

Exista putine informatii privind modul in care au fost alesi "viitorii lideri chinezi" care au dreptul sa ii vorbeasca presedintelui american la Muzeul de Stiinte si Tehnologie, la intalnirea ce a inceput la ora locala 12.45 (6.45 ora Romaniei).

Studentii au fost alesi de sefii de departament al universitatilor si regiunea Shanghai, iar Casa Alba a cerut intrebarile pe internet si difuzeaza evenimentul pe site-ul sau. La fel procedeaza si agentia oficiala China noua, care a strans peste 3.200 de intrebari in weekend, pe internet.

Masurile de securitate erau foarte stricte luni la Shanghai, iar cartierul unde se afla hotelul in care este cazat presedintele american era inchis, potrivit unui jurnalist AFP, care a precizat ca ploaia a descurajat, oricum, curiosii.
Cartierul unde va sta Obama la Beijing, timp de doua nopti, era inchis de duminica.

Calatoria lui Obama in China este vazuta drept punctul forte al turneului sau in Asia, in cursul caruia a mers deja la Tokyo si la Singapore (pentru summitul Forumului Asia-Pacific). El va vizita, de asemenea, Seulul.

Obama a insistat intr-un discurs rostit la Tokyo ca vrea sa arate Beijingului ca Washingtonul nu este rivalul, ci partenerul Chinei. Discutiile cu liderii chinezi urmeaza sa abordeze dosare complexe si uneori in care exista diferende: clima, inainte de conferinta de la Copenhaga, diferende comerciale, nivelul yuanului, proliferarea nucleara in Coreea de Nord si Iran si, cel mai delicat subiect, drepturile omului.

Presa chineza acorda astazi spatii importante primei vizite a presedintelui american in China si nu parea sa il regrete pe predecesorul acestuia, George W. Bush si nici abordarea sa.

Global Times saluta pe prima pagina ca "cele doua tari sunt in prezent pe picior de egalitate", in timp ce China Daily subliniaza ca Barack Obama soseste in China "pe note mult mai bune de cele doua parti, in pofida divergentelor si provocarilor cu care se confrunta cele doua tari in relatia lor".

Statele Unite si China, a caror soarta este din ce in ce mai strans legata, in special in ceea ce priveste economia si protectia mediului, se bucura de la inceputul administratiei Obama de relatii mai bune decat anterior, in pofida diferendelor comerciale care au aparut in ultimele saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.