Premierul britanic Gordon Brown a anuntat joi o inasprire a masurilor privind imigratia, in special printr-o restrangere a listei domeniilor de activitate pentru care angajatorii au dreptul sa recruteze cetateni din afara Europei.
In primul sau discurs important pe tema imigratiei de la numirea sa la Downing Street, in iunie 2007, Brown a promis sa inaspreasca criteriile sistemului pe puncte aflat in prezent in vigoare, care permite determinarea imigrantilor care au dreptul sa lucreze in tara, relateaza AFP, conform NewsIn.

Imigratia nu trebuie sa fie un subiect tabu, ignorat de marele partide, iar cei care sunt ingrjorati de impactul sau asupra societatii nu ar trebui sa fie calificati sistematic drept "rasisti", a subliniat seful Guvernului.

Imigratia se anunta a fi o tema majora la viitoarelor alegeri legislative, asteptate la mijlocul anului 2010, in conditiile in care opozitia conservatoare reproseaza guvernului un laxism in materie, iar partidul de extrema-dreapta, BNP, pare sa atraga din ce in ce mai multi alegatori.

Brown a aparat sistemul pe puncte introdus la inceputul anului 2008, prin care se stabileste ce cetateni din afara Spatiului Economic European pot imigra in Marea Britanie si in ce conditii. Acest sistem a contribuit la o scadere cu 44% a imigratiei in 2008, a subliniat el.

Premierul a anuntat ca mai multe profesii (medici specialisti, ingineri civili, ingineri din industria aeronautica, ofiteri in marina comerciala) au fost retrase de pe lista cu meserii pentru care angajatorii britanici sunt autorizati sa recruteze in strainatate, din cauza lipsei de mana de lucru locala.

Aceasta lista va fi restransa si mai mult anul viitor, a precizat el. De asemenea, perioada in care un loc de munca este propus prioritar muncitorilor britanici, inainte de a putea fi oferit apoi unui imigrant, va creste de la doua la patru saptamani, a anuntat el.

Aceste modificari vor garanta sistemului flexibilitatea de care are nevoie, a explicat Brown, care a apreciat si ca imigrantii inalt calificati sau specializati raman esentiali pentru vitalitatea economica a Marii Britanii.

In schimb, el a calificat drept lipsita de flexibilitate si arbitrara propunerea conservatorilor de a introduce cote anuale de imigrare. Conservatorii au reactionat la discursul sau, descriindu-l drept pura retorica.

Intr-un interviu acordat joi pentru Daily Mail, Brown a afirmat ca imigratia a fost o "forta economica, sociala si culturala" pentru Marea Britanie, dar a dat asigurari ca intelege ingrijorarea privind impactul unei cresteri a populatiei asupra pietei muncii, asupra salariilor si a costului locuintelor. "Stiu oameni ingrijorati ca imigratia le scade salariile si perspectivele de angajare pentru copiii lor", a explicat el. "Vor sa fie siguri ca sistemul este atat sever, cat si just", a precizat premierul britanic.

M. Britanie mentine restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.