Guvernul spaniol a dat unda verde afacerii unui imigrant roman care comercializeaza peste din apele dulci ale Spaniei, desi specialistii avertizeaza asupra continutului toxic al acestuia, nerecomandat pentru consumul uman.
Compania Mondo Ivans, proprietate a unui imigrant roman, pescuieste cu permisiunea autoritatilor spaniole o specie de somn prezenta in raul Ebro, pe care il congeleaza si il exporta in Romania, relateaza El Pais.

Iar asta in ciuda faptului ca Centrul Superior de Investigatii Stiintifice din Spania (CSIC) avertizeaza asupra efectelor nocive, descoperite in urma unui studiu realizat la cererea Ministerului Mediului din Spania. "Pestii studiati au prezentat un nivel ridicat de mercur si alte metale grele", sustin autorii studiului.

Mai mult, la 50 de km de raul populat de pesti, se afla o zona unde sunt acumulate peste 700.000 tone de reziduri toxice din industria chimica.

  • Guvernul spaniol, implicat in afacere
Pe de alta parte, in urma verificarii companiei, responsabili in siguranta mediului inconjurator din Spania sustin ca firma transporta legal marfa, ca masa organica, specificand faptul ca pestele nu este destinat consumului uman. Astfel, "compania este libera sa comercializeze pestele cum crede de cuviinta", sustin autoritatile locale.

Controversata afacere este fructul unui proiect pilot al guvernului catalan, creat pentru a se descotorosi de aceasta specie de peste pradator din apele dulci. Initial, pestele a fost introdus pentru pescuitul sportiv, dovedindu-se ulterior daunator pentru fauna autohtona.

  • Explicatia patronilor
Valentin Ivanov, fratele patronului companiei, sustine ca nu este oficial anuntul potrivit caruia pestele este toxic, dar si ca produsul nu se consuma in Spania din "considerente culturale". "Cand vom strange cinci tone, vom trimite marfa in Romania pentru a fi transformata in faina de peste, dar si pentru consum uman", explica acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.