Coruptia continua sa fie prezenta in Romania la 20 de ani de la caderea comunismului, iar acest flagel ameninta, potrivit expertilor, chiar viitorul tarii.
Revolutia care a marcat sfarsitul comunismului in Europa de Est in urma cu 20 de ani a fost pasnica in majoritatea tarilor, cu exceptia Romaniei. Regimul dictatorului comunist Nicole Ceausescu s-a sfarsit printr-o revolutie sangeroasa soldata cu peste 1.000 de morti, Acum, tara este membra UE, cu o economie solida si o viata democratica aprinsa, uneori haotica. Insa Romania continua sa fie marcata de o coruptie endemica, despre care unii cred ca ameninta viitorul tarii, comenteaza site-ul NPR, citat de NewsIn.

Coruptia si mita fac parte din viata de zi cu zi: in sistemul medical, justitie, educatie, chiar si religie.

Intr-un caz recent, Razvan Chiruta, reporter la Romania Libera, si un coleg s-au dat drept candidati la preotie. Ei l-au filmat pe arhiepiscopul Tomisului ,Teodosie, al doilea prelat ca importanta in Biserica ortodoxa romana, in timp ce convenea sa le vanda locuri in randul preotimii. Pretul era initial de 4.500 de dolari, dar, potrivit lui Chiruta, a crescut la aproape 75.000 de dolari."Depinde unde devii preot. Daca devii preot la tara, este mai ieftin", spun el.

Insa, in pofida imaginilor, arhiepiscopul a ramas in functie. El neaga acuzatiile, iar procurorii romani si oficialii Bisericii spun ca ancheteaza.

Intr-un alt caz, nimic nu i s-a intamplat fostului ministru al agriculturii Decebal Traian Remes. Procurorii l-au filmat in timp ce-si folosea ministerul pentru a acorda contracte unui prieten, in schimbul a circa 20.000 de dolari, a unei masini noi, a unor carnati de porc si tuica.

Laura Stefan este coordonatorul anticoruptie pentru Societatea academica din Romania. "Au existat discutii pe forumuri de internet si o persoana spunea 'OK, acum stim cat valoreraza ministrul agriculturii. As vrea sa cumpar ministrul finantelor -cat ar costa?'", spune ea.

Potrivit acesteia, problema coruptiei este adanc inradacinata. "Nu luptam numai impotriva mentalitatii comuniste si retelelor comuniste, care inca exista. Luptam si impotriva une mentalitati, veche cat istoria Romaniei", subliniaza Laura Stefan. "Cind esti la putere, nimeni nu trebuie sa indrazneasca sa-ti puna intrebari. 'Cum indraznesti sa ne intrebi ce facem cu banii?. Este treaba noastra. Eu sunt ministrul, eu decid", explica ea.

Scandalul ce l-a implicat pe Remes a devenit subiect de glume in Romania, dar, in alte cazuri, coruptia a dus la tragedii. Criticii spun ca aceasta cultura a coruptiei a extins incompetenta in sectoare publice-cheie, printre care instante si domeniul sanatatii, iar gradul de tragere la raspundere este zero.

In micul lor apartament din Bucuresti, Elena Lungu si sotul ei se uita la fotografiile cu fiul lor de 2 ani, Sebastian, care doarme in camera vecina. Cind Elena era insarcinata, ea i-a dat bani medicului ginecolog, precum si asistentelor, lucru obisnuit in Romania. A fost o sarcina normala, dar, in momentul nasterii, Elena spune ca a fost lasata singura multa vreme. Apoi, principala sa asistenta medicala i-a spus brusc ca tura ei s-a incheiat si a plecat.

"Imaginati-va ca o asistenta imi spune ca poate vedea capul copilului, dar trebuie sa plece acasa, pentru ca i s-a terminat tura", povesteste Elena. Cand in cele din urma a aparut alta asistenta - dupa 45 de minute - Elena spune ca aceasta a intrat in panica. Cordonul ombilical era infasurat in jurul gatului copilului de cateva ori, restrictionand oxigenarea. Dupa 25 de minute, s-a nascut Sebastian, dar era aproape mort.

"Nu tipa, nu misca. Era vanat. Am incercat sa acceptam ca nu va fi niciodata un copil normal, sanatos. Insa cu fiecare pas pe care il face, trebuie sa-i imbunatatim, cate putin, viata", spune Elena.

Fiecare zi este o lupta, povesteste ea. La varsta de 2 ani, Sebastian nu se poate tari, nu poate sta in fundulet si nu-si poate sustine capul. Nu vorbeste. Elena si sotul ei au dat in judecata sistemul medical, pentru neglijenta criminala.

Transparency International a anuntat ca Romania a facut progrese modeste in ultimii ani in combaterea coruptiei din politie, dar, in celelalte sectoare publice, problema ramane endemica.

In conditiile coruptiei raspandite, UE - la care Romania a aderat in 2007 - a amenintat in repetate randuri cu sanctiuni.

Laura Stefan declara ca in prezent conditiile de trai sunt mult mai bune - exista libertati de baza si democratie - dar spune ca tara este in continuare fragilizata de mostenirea comunista. "Suntem inca in mentalitatea comunista, in care a fura de la stat este bine, pentru ca era vorba despre un regim totalitarist si oamenii incercau sa gaseasca moduri de a trai mai bine. Dar cred ca, la 20 de ani de la revolutie, poate a venit momentul ca aceasta mentalitate sa se schimbe", spune ea.

Dan Turturica, de la Romania Libera, spune ca depinde de cetatenii simpli sa ceara responsabilitate si transparenta. "Aceasta este democratia in esenta ei. Un protest ar trebui sa inceapa imediat din partea cetatenilor, care nu mai pot suporta. Nu exista alt mijloc", declara el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.