Societatea nu reuseste sa aiba grija de femei in momentele-cheie din viata lor deoarece nu le ofera asistenta medicala de calitate, fapt care submineaza capacitatea lor de a-si atinge potentialul maxim, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-un nou raport.
Raportul arata ca starea de sanatate a femeilor este o prioritate "de urgenta", deoarece ele sunt tratate cu superficialitate atunci cand este vorba de ingrijirea medicala, in special in adolescenta si, apoi mai tarziu in viata, potrivit CNN.

"Daca femeilor li se sunt refuza sansa de a-si dezvolta pe deplin propriul potential uman, inclusiv potentialul lor de a duce vieti mai sanatoase si mai fericite, avem de-a face cu o societate in ansamblul sau cu adevarat sanatoasa?", se intreaba Dr. Margaret Chan, director-general al OMS.

"In tarile mai bogate, rata mortalitatii in randul copiilor si femeilor tinere este foarte mica, cele mai multe decese aparand dupa varsta de 60 ani", arata studiul intitulat "Femeile si sanatatea: ordinea de azi, agenda de maine". "In tarile mai sarace, imaginea este destul de diferita si sumbra: populatia este, in medie, mai tanara, rata mortalitatii in randul copiilor este mai mare, si, cele mai multe decese ale persoanelor de sex feminin apar in randul fetelor, adolescentelor si femeilor mai tinere" se explica in raport.

Poate ca diferenta cea mai izbitoare apare in cazul mortalitatii materne. Aproximativ 99% din cele 500.000 decese ce au loc anual in timpul nasterii se intampla in statele in curs de dezvoltare.

O mare parte din raport se axeaza pe sanatatea sexuala si reproductiva, care sunt vitale pentru bunastarea femeilor, dar arata, de asemenea, ca si "comportamentele nocive precum sexul prematur, tutunul si consumul de alcool si dieta" in timpul adolescentei pot influenta negativ sanatatea femeilor mai tarziu in viata.

"Stabilirea unor obiceiuri sanatoase de la varste mai mici pot ajuta femeile sa traiasca vieti active si sanatoase, pana la o varsta inaintata", mai releva raportul OMS.

Studiile arata ca femeile supravietuiesc cu 6-8 ani, in medie, mai mult decat barbatii, insa acesti ani nu sunt neaparat si "sanatosi". Femeile au de multe ori dificultati in a obtine asistenta medicala de mai buna calitate din cauza a ceea ce se cere pe criterii de sex, inegalitatile in domeniul educatiei si venituri.

In procesul de luare a deciziilor, sanatatea femeilor ar trebui sa fie o prioritate, conchide OMS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.