Primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova a esuat, dupa ce la alegeri au participat doar cei 53 de deputati din coalitia majoritata, fiind necesare minim 61 de voturi pentru ca Marian Lupu sa fie ales.
Legislatia prevede ca alegerile repetate vor avea loc in 30 de zile, arata NewsIn.

Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a declarat ca Alianta pentru Integrare Europeana il va sustine in continuare pe Marian Lupu pentru Presedintie. „Ne-am convins si astazi ca Lupu este omul potrivit pentru aceasta functie si el va deveni presedinte, vor sau nu comunistii acest lucru”, a apus Ghimpu.

Comunistii au parasit sedinta speciala a Parlamentului in cadrul careia a avut loc prima incercare a actualului Parlament de a alege un sef de stat, dupa ce presedintele grupului parlamentar, Maria Postoico, a acuzat partidele din alianta majoritara de „uzurpare a puterii in stat” si „dictatura”.

Acestia au plecat din sala dupa ce, in discursul sau de candidat la functia de presedinte, Marian Lupu a invitat comunistii sa depaseasca ura si resentimentele si a spus ca „nu le arunca manusa, ci le intinde mana intr-un gest prietenesc”. „Nimic nu este mai popular decat spiritul prietenos. Nu am aruncat niciodata manusa, ci am stiut sa intind mana, nu am reiesit niciodata din interese private, ci din interesul cetatenilor. Fie ca in Republica Moldova sa fie multa lumina, sa triumfe democratia, iar in societate sa domine intelegerea”, a spus Lupu.

Deputatii din partidele democratice au calificat gestul comunistilor drept unul iresponsabil si i-au chemat la dialog pentru a alege presedintele si a evita astfel dizolvarea Parlamentului si noi alegeri anticipate. Suprapusa crizei economice, prelungirea crizei politice poate duce la „efecte letale” pentru Republica Moldova, spun deputatii democrati.

Intr-un discurs agresiv abundand de calificative si acuzatii la adresa Aliantei pentru Integrare Europeana, Maria Postoico a spus ca majoritatea democratica a venit cu o singura candidatura consolidata pentru Presedintie – cea a lui Marian Lupu - ceea ce in opinia ei inseamna „o tentativa de instalare in Republica Moldova a unui regim de dictatura antisociala, antidemocratica, de dreapta”.

Marian Lupu este, in opinia Mariei Postoico, „un factor de destabilizare in Republica Moldova, care va duce la o infrangere sociala, economica si politica a intregii societati moldovenesti si a dezvoltarii ei de viitor”.

Presedintele grupului parlamentar al comunistilor a pledat din nou pentru desfiintarea Aliantei pentru Integrare Europeana, din care fac parte partidele necomuniste de centru-dreapta, si constituirea in jurul PCRM a unei unei noi aliante, de centru-stanga. In final, deputata comunista a declarat ca PCRM „nu va participa la aceasta farsa antidemocratica”.

Reprezentantii celorlalte patru partide din Parlament constituante ale Aliantei pentru Integrare Europeana au sustinut in discursurile lor candidatura lui Marian Lupu si au calificat drept iresponsabila atitudinea comunistilor.

Deputatul Partidului Democrat, Oleg Serebrian, a declarat ca PCRM a boicotat alegerea presedintelui, fara a avea argumente plauzibile. „Gestul de PCRM e mai mult decat o sfidare si o lipsa de bun simt. In 2005, deputatii democrati si-au dat votul pentru liderul comunist, considerand ca, odata ce detin majoritatea, e de datoria comunistilor sa-si asume intreaga responsabilitate pentru guvernare. Desi nu au crezut ca asa ceva se poate imtampla, dupa 4 ani comunistii sunt pusi intr-o situatie identica celei in care erau democratii in 2005. Comunistii insa au un comportament diametral opus, inaintand zeci de cerinte pasagere, ridiculizand si facand remarci acide la adresa Aliantei”, constata Serebrian.

Deputatul este de parere ca singurul motiv real pentru care PCRM blocheaza alegere lui Marian Lupu pentru Presedintie este faptul ca acest lucru ar confirma pentru urmatorii ani statutul lor de opozitie, iar liderii comunisti nu se concep in afara puterii.

„Nu se stie de ce comunistii cred ca alegerile anticipate le-a aduce un plus de imagine. Se pare ca anii petrecuti la guvernare au stors interlctual sfetnicii acestui partid, sau acestia au ajuns incapabili sa distinga realitatea de reveriile lor politice”, spune Serebrian, dand asigurari ca eventualul scrutin anticipat din toamna viitoare va fi diferit de cele organizate in perioada comunista.

Deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Mihai Godea, a declarat ca sutele de mii de cetateni moldoveni astepta depasirea crizei, pentru a conferi un parcurs clar si benefic Republicii Moldova. „Republica Moldova are nevoie de iesirea din criza politica. Am vrut sa ma adresez colegilor din opozitie, dar s-au grabit sa plece – alegerile anticipate nu sunt o solutie, nici macar pentru ei. Sa folosim sansa pe care ne-o ofera destinul pentru a da unda verde dezvoltarii democratice si perspectivelor europene ale Republicii Moldova, a indemnat Mihai Godea.

Ion Hadanca, din partea Partidului Liberal, a chemat deputatii, inclusiv pe cei din opozitie, sa depuna eforturi pentru a depasi difergentele create si pentru a sustine prin vot unanim candidatura lui Marian Lupu la presedintie.

Marian Lupu a comentat inainte de alegri intr-un interviu pentru NewsIn ca negocierile decisive cu Partidul Comunistilor vor avea loc abia dupa alegerile de marti, in cele 30 de zile care vor preceda cea de a doua incercare de a vota un presedinte, si spune ca este gata de un compromis rezonabil cu deputatii comunisti pentru a obtine cele minim opt voturi necesare pentru ca, impreuna cu cele 53 de mandate ale AIE, sa fie ales sef al statului. "Compromisul insa nu va merge, categoric, pana la plecarea Partidului Democrat din alianta liberal-democrata, cum au declarat comunistii ca si-ar dori", a precizat Lupu.

Liderul PD a estimat ca viitoarele negocieri vor avea succes doar in cazul in care PCRM nu se va ghida dupa interese inguste – de partid si personale - si cere ca toate fortele politice moldovene sa tina cont de interesele nationale si de faptul ca noi alegeri anticipate sunt de nedorit in societate.

In cazul in care alegerea presedintelui esueaza, Parlamentul este dizolvat si noi alegeri parlamentare anticipate ar urma sa aiba loc toamna viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.