Camera Reprezentantilor a adoptat sambata seara, printr-un vot strans, planul de reforma a asigurarilor de sanatate in Statele Unite, oferindu-i presedintelui Barack Obama o prima victorie in Congres in privinta acestui ambitios proiect politic.
La putin timp dupa aceea, Obama a salutat votul istoric din Camera Reprezentantilor si s-a declarat "absolut increzator" in legatura cu rezultatul votului in Senat. Presedintele spera sa promulge legea "pana la sfarsitul anului", relateaza NewsIn, citand AFP.

Membrii Camerei Reprezentantilor au aprobat textul de aproximativ 2.000 de pagini cu 220 de voturi pentru si 215 impotriva, dupa 12 ore de dezbateri. Un singur republican, Anh "Joseph" Cao, a votat pentru proiectul de lege in Camera.

Reuniti de urgenta la Capitoliu sambata, membrii Camerei Reprezentantilor au aprobat spre ora locala 23.15 (6.15, ora Romaniei, duminica) textul care vizeaza sa ofere o asigurare de sanatate milioanelor de americani care sunt lipsiti de aceasta.

De asemenea, Camera a respins o contrapropunere prezentata de opozitia republicana. In schimb, a adoptat cu 240 de voturi pentru si 190 impotriva un amendament propus de un grup de democrati antiavort, vizand intarirea interdictiei folosirii fondurilor publice pentru avorturi, o masura apreciata de tabara republicana.

Divergentele privind avortul ar fi putut costa scump majoritatea care, pana sambata seara tarziu, nu a avut certitudinea ca are asigurate cele 218 de voturi din totalul 435 necesare pentru adoptarea textului.

Acest plan, al carui cost net se ridica la aproape 900 de miliarde pe o perioada de 10 ani (2010-2019) ar economisi 129 de miliarde pe aceeasi perioada, potrivit Biroului pentru buget din Congres (CBO).

Barack Obama a mers personal sambata in Congres pentru a le cere democratilor, intr-un discurs de 30 de minute, sa voteze pentru reforma sa, una dintre promisiunle din campania electorala pentru prezidentiale.

Obama s-a exprimat apoi de la Casa Alba, explicand ca le-a spus membrilor Camerei Reprezntantilor ca "ocazii ca aceasta apar poate o singura data la fiecare generatie".

In fata congresmenilor, prsedinta Camerei, Nancy Pelosi a declarat, adresandu-se americanilor : "Acest proiect va ofera, voua si medicului vostru, controlul sanatatii, companiile de asigurari nu se vor mai afla in mijlocul drumului". Aceasta reforma este asteptata de o suta de ani, a subliniat Pelocy, care a mentionat primele initiative ale presedintelui Theodore Roosevelt.

Opozitia republicana a mers insa pana la capat. Sambata, militantii anti-reforma s-au adunat in fata Capitoliului, scandand "Ucideti proiectul de lege" ( "Kill Bill").

Liderul minoritatii republicane, John Boehner, spune ca proiectul va costa 1.300 miliarde de dolari. "Va distruge milioane de locuri de munca (…), va creste impozitele, va scumpi primele de asigurari", a spus Boehner.

Proiectul de lege le va permite celor 36 de milioane de americani care nu beneficiaza de asigurare medicala sa obtina acum una. In total, 96% dintre americani ar fi vizati in cadrul planului democrat, care incearca sa obtina o scadere a costurilor pentru sanatate. In plus, planul prevede crearea unui sistem de asigurari de sanatate administrat de Guvern, care urmeaza sa se afle in concurenta cu companiile private.
Statele Unite sunt singura tara industrializata care nu le asigura cetatenilor o asigurare medicala.

Textul urmeaza sa intampine o rezistenta mai puternica in Senat, unde liderul majoritatii, Harry Reid, a lasat sa se inteleaga ca votul final ar putea fi dat in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.