Polonia si alte state mai mici din blocul estic, intre care Slovacia, Romania, Lituania si Letonia, par sa-l sustina pe fostul premier britanic Tony Blair la presedintia Uniunii Europene, fiindu-i recunoscatoare ca le-au sprijinit pentru aderarea la UE.
Este de asteptat ca premierul polonez Donald Tusk sa il sustina pe Tony Blair. Se spune ca ii admira carisma si profilul global, scrie The Daily Mail, aratand ca un alt motiv pentru care Polonia si alte tari din blocul estic - intre care este inclusa si Romania - l-ar sustine pe fostul premier britanic este ca si-ar exprima astfel gratitudinea fata de sprijinul acordat de Blair pentru ca aceste state sa devina membre ale Uniunii Europene, relateaza NewsIn.

Intrebat, vineri, la incheierea summitului european, pe cine sustine Romania la presedintia UE, presedintele Traian Basescu a evitat sa mentioneze vreun nume. Seful statului a declarat, in urma intrebarilor presei, ca la summitul UE s-a discutat si despre functiile de comisar si despre cele de presedinte al Consiliului si Inalt reprezentant al UE pentru politica externa, dar a adaugat ca nu poate oferi in acest moment detalii despre negocieri. La intrebarea daca s-a discutat despre viitoarea candidatura la presedintia Consiliului si daca Romania sustine pe cineva anume, Basescu a raspuns lacunar. "Sigur, este o intreaga strategie in sustinerea cuiva. Altceva? (...)Daca voi vreti sa stiti lucruri care nu se pot spune la stadiul acesta, ce sa va fac?", le-a spus seful statului jurnalistilor. El a raspuns in acelasi ton si la intrebarea daca Romania are o propunere pentru functia de Inalt reprezentant al UE pentru politica externa. "Avem propuneri pentru orice", a spus Basescu razand. Cat despre presupusa intentie a lui Adrian Severin de a candida pentru acest din urma post, presedintele a raspuns: "O intentie. Altceva?".

De asemenea, o declaratie a presedintelui francez Nicolas Sarkozy "a ucis sperantele care ii mai ramasesera lui Tony Blair de a deveni viitorul presedinte UE". Blair, aminteste The Daily Mail, a fost chiar poreclit Boney Blair (de la Napoleon Bonaparte - n.r.) pentru ambitia sa de a deveni viitorul presedinte al Consiliului European, o functie pe care a spus ca o va accepta numai daca va fi suficient de importanta. Sarkozy, care initial a sprijinit candidatura - nedeclarata oficial - a lui Tony Blair a spus vineri la Bruxelles: "Numele care au aparut initial nu sunt in mod necesar si cele care in final vor fi alese". Pare sa fie o referinta clara la Blair, care initial era vazut ca favorit pentru aceasta functie platita cu 275.000 de lire (cca. 309.000 euro) pe an, comenteaza Daily Mail. Mai mult, Sarkozy a dezvaluit ca a convenit cu Angela Merkel, cancelarul german, ca Parisul si Berlinul sa sustina acelasi candidat la presedintia UE. La randul sau, Merkel a spus ca ar prefera ca primul presedinte permanent al UE sa provina din statele mai mici. [Tony Blair, noul presedinte al UE?]

Unii lideri europeni nu pot uita ca Blair a fost un sustinator al razboiului din Irak in 2003 sau ca nu a adus Marea Britanie in zona euro si in spatiul Schengen.

Premierul britanic Gordon Brown si ministrul de externe David Miliband au facut un lobby intens pentru Blair la summitul european de joi si vineri. Ani de zile rivalul din umbra al lui Blair, Brown a lansat o adevarata campanie in favoarea colegului sau de partid si a avut schimburi de replici taioase cu liderii europeni care il criticau pe Blair, inclusiv cu Martin Schulz, seful socialistilor europeni. Chiar si liderul conservatorilor britanici, David Cameron, ar fi mai deschis fata de ideea postului de presedinte pentru Blair, desi unii conservatori importanti, intre care William Hague, fost lider al partidului si probabil viitor ministru de externe al Marii Britanii, se impotrivesc ferm si spun ca UE s-ar confrunta cu un razboi de cinci ani, daca l-ar numi pe Blair in functie.

Dupa ce sprijinul Frantei si Germaniei nu mai este asa de sigur, Blair are in premierul italian Silvio Berlusconi - afectat de numeroase scandaluri, dupa cum reaminteste Daily Mail - cel mai puternic sustinator, insa publicul italian nu este asa de convins. Influentul cotidian La Repubblica avertiza ca nu va fi uitat sprijinul pe care Blair l-a acordat razboiului din Irak.

In Spania, ar fi de asteptat ca premierul socialist Jose Zapatero sa-l sustina pe laburistul Blair, dar ziarele spaniole au scris ca seful guvernului de la Madrid il va sustine pe premierul olandez Jan Peter Balkenende pentru functia de presedinte al UE creata de Tratatul de la Lisabona.

In Austria, cancelarul Werner Faymann a avertizat ca este sceptic ca Blair ar fi potrivit pentru acest post, din cauza apropierii sale de fostul presedinte american George W. Bush. Si Franz Fischer, fost comisar european din partea Austriei, a spus ca are "mari indoieli" in privinta lui Blair.

Belgia, Olanda si Luxemburg au spus clar ca vor un presedinte cu rol onorific, care sa nu epateze si sa nu eclipseze rolul tarilor mai mici. Aceste tari il sustin fie pe fostuil premier belgian Guy Verhofstadt, fie pe premierul olandez Balkenende.

Tari liberale precum Danemarca, Irlanda si Finlanda ar dori, de asemenea, mai degraba un presedinte onorific al Europei decat un actor global insetat de publicitate cum e Blair, scrie Daily Mail. Irlanda, care initial isi indicase sprijinul pentru Blair, a spus ca l-ar sustine pentru functie pe un candidat propriu, fostul premier John Bruton.

Alti contracandidati pentru functia de presedinte al UE sunt Jean-Claude Juncker, veteranul premier al Luxemburgului, fostul premier spaniol Felipe Gonzalez, fostul premier finlandez Paavo Tapio Lipponen, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, mentioneaza Daily Mail.

In aceste conditii, ministrul britanic de externe David Miliband se plaseaza in cea mai buna pozitie pentru a deveni urmatorul "ministru de externe" al UE. Desi actualul ministru de externe britanic a declinat posibilitatea de a tinti postul de sef al diplomatiei europene, lideri europeni influenti l-au descris pe Miliband ca fiind un "candidat puternic" pentru rolul de inalt reprezentant al politicii externe si de securitate a UE, scrie The Daily Mail. O sursa importanta apropiata de Martin Schulz, puternicul lider al Partidului Socialistilor Europeni in Parlamentul European, a declarat ca "Miliband are o reputatie buna si prestatia sa este buna", in timp ce influentul cotidian francez de stanga Le Monde l-a descris pe politicianul in varsta de 44 de ani ca fiind "tanar si sclipitor". La randul sau, Werner Faymann, cancelarul austriac, a declarat ca ar sprijini candidatura lui Miliband. Liderii europeni ar fi fost impresionati, potrivit The Daily Mail, de un discurs proeuropean sustinut de Miliband saptamana trecuta la Institutul pentru Studii Strategice.

Discutiile despre cele doua functii din UE si negocierile pentru cele doua posturi se vor relua in noiembrie, iar functiile vor deveni efective numai dupa ce Tratatul de la Lisabona va fi ratificat si de presedintele ceh, Vaclav Klaus. [Presedintele ceh "lasa in pace" Tratatul de la Lisabona]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.