Parlamentul de la Chisinau a votat joi in prima lectura modificarea legii privind alegerea presedintelui, prin care, printre altele, figureaza posibilitatea ca, practic, seful statului sa poata fi ales pana la 16 iunie 2010 la un an dupa ce Parlamentul precedent a fost dizolvat.
Constitutia moldoveana prevede alegerea sefului statului de catre deputati, precum si faptul ca Parlamentul nu poate fi dizolvat de doua ori intr-un an. Pornind de la aceasta prevedere, alesii au specificat ca dizolvarea repetata a Parlamentului, in cazul esecului alegerii sefului statului, poate avea loc numai dupa expirarea unui an dupa data ultimei dizolvari.

Legea modificata spune ca presedintele in exercitiu al Republicii Moldova va solicita Curtii Constitutionale constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea repetata a Parlamentului, dupa expirarea unui an de la dizolvarea legislativului. In acelasi timp, legea mai stipuleaza ca, in situatia in care, pana la constatarea circumstantelor care justifica dizolvarea Parlamentului, motivele care fac imposibila alegerea presedintelui Republicii Moldova au incetat, Parlamentul poate organiza noi alegeri pentru functia de sef de stat, arata NewsIn.

Modificarea legii cu privire la alegerea presedintelui s-a impus in situatia in care majoritatea liberal-democrata din Parlamentul de la Chisinau a constatat mai multe carente si contradictii in lege.

Primul tur al alegerilor presedintelui trebuia sa aiba loc pe data de 23 octombrie, insa pentru acest tur nu s-a inregistrat decat un singur concurent – candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana, Marian Lupu. Parlamentul a amanat data alegerii presedintelui si a decis modificarea legii privind alegerea sefului statului in asa fel incat alegerile sa poata avea loc chiar si in conditiile in care se inregistreaza un singur concurent.

Deputatul comunist Vadim Misin a amenintat ca va contesta la CC legea adoptata joi, pentru ca aceasta ar contrazice prevederile constitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.