Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat marti Republica Moldova pentru tratamente inumane si degradante aplicate unor cetateni moldoveni in timpul arestului preventiv, relateaza AFP.
Batuti, legati cu lanturi, victime ale socurilor electrice, Valeriu Rosca si Nicolae Rosca, 49, respectiv 30 de ani, au afirmat ca au fost maltratati in momentul arestarii si apoi in timpul arestului preventiv la comisariatul din Chisinau, unde politia a incercat sa le obtina marturiile cu forta.

Cei doi barbati, arestati la 11 mai 2001 sub banuiala de furt si agresiune, se aflau la 13 iunie in comisariatul politiei din Ialoveni chiar in momentul in care o delegatie a Comitetului pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei efectua o vizita in R. Moldova. Batuti din nou dupa plecarea delegatiei, cei doi reclamanti afirma ca, din cauza relelelor tratamente la care au fost supusi, si-au pierdut partial auzul si au frecvent dureri de cap, noteaza NewsIn.

Intr-o scrisoare trimisa Curtii Europene la 15 septembrie 2003, cei doi se plang, de asemenea, ca au fost inchisi in celule stramte, in care erau inghesuiti aproximativ 25 de detinuti intr-un spatiu de 25 de metri patrati, in timp ce zece oameni se aflau in celule de aproximativ doi metri patrati in asteptarea audierilor, fara a beneficia de hrana, apa sau acces la toalete.

Cei doi reclamanti mai spun ca au fost privati de dreptul de a lua legatura cu avocatii la inceputul procedurii penale.

Judecatorii de la Strasbourg au decis ca in acest caz a fost incalcat articolul 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane si degradante. CEDO a stabilit ca cei doi urmeaza sa primeasca despagubiri in valoare de 15.000 de euro fiecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.