Prezenta la Targul de carte de la Frankfurt, Herta Muller a reiterat criticile la adresa Romaniei care nu s-a debarasat de tarele comunismului,vorbind despre o "societate postdictatoriala tipica, incarcata de coruptie" si avertizand ca, pe fondul crizei economice, comunismul ar putea fi relegitimat.
"40% dintre cei care se afla astazi la putere provin din vechea Securitate si se protejeaza intre ei", a spus Herta Müller, la standul The Epoch Times de la Targul de carte de la Frankfurt.

"Atunci cand o viata de om este mai scurta decat cea a unei dictaturi, aceasta viata este furata de Stat", a spus scriitoarea, adaugand ca este solidara cu scriitorii chinezi. "M-as bucura sa ii pot ajuta in orice fel si sper ca premiul pe care mi l-au dat (Nobel, nr.) constuie o aparare pentru victimele tuturor dictaturilor", a spus scriitoarea la standul The Epoch Times de la Targul de carte de la Frankfurt, dupa cum noteaza NewsIn.

Aflata alaturi de poeta Bei Ling, Müller si-a exprimat admiratia pentru scriitorii chinezi, care se confrunta inca cu o forma de dictatura. "Ii respect mult atitudinea, stiu ce risca si sper ca intr-o zi va fi recompensata", a spus Müller, referindu-se la poeta din China. Bei Ling i-a daruit lui Müller o carte de poeme, in editie bilingva (chineza si engleza), spunandu-i ca "a facut dreptate tuturor victimelor comunismului" si Nobelul care i-a fost acordat ii onoreaza pe toti autorii persecutati. Emotionata, Muller a semnat o petitie pentru ca regimul chinez sa il puna in libertate pe activistul pentru Drepturile Omului Gao Zhisheng, iar Clubul PEN german a prezentat o lista cu 30 de scriitori chinezi care se afla in inchisoare.

"Dictaturile opereaza cu o viziunea ideologizata a omului, niciodata adevarata. Omul sovietic, de pilda, nu a fost real sau adevarat. (...) Am fost norocoasa ca am supravietuit dictaturii, dar am prieteni care nu au fost si care au murit, iar asta inca doare", a continuat scriitoarea. Intrebata cum a avut forta de a infrunta Securitatea comunista, Herta Müller a raspuns: "Nu am fost curajoasa, am simtit o amestecatura de teama si de responsabilitate si am stiu ca asta trebuie sa fac. Cea mai mare parte a unei vieti demne intr-o dictatura este formata dintr-un sir de negatii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.