Romania a ajutat enorm Polonia in 1939, cand a fost invadata de trupele naziste, adapostind pe teritoriul ei Guvernul polon, ofiterii armatei polone precum si un numar mare de refugiati, atrag atentia europarlamentarii PSD intr-o conferinta dedicata aportului pozitiv pe care l-a avut tara noastra de-a lungul istoriei.
Istoricii neglijeaza foarte mult in cartile lor ajutorul primit de polonezi de la romani la inceputul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Eurodeputatul PSD Victor Bostinaru si Boguslaw Liberadzki, presedintele Delegatiei poloneze din Grupul S&D al Parlamentului European, au organizat la Bruxelles, conferinta „Solidaritate in Europa: Romania si Polonia in 1939”, un eveniment care face parte din seria de conferinte realizate de catre europarlamentarii PSD prin care se reflecta momente cheie in care Romania a jucat un rol important in istoria europeana, arata un comunicat.

Aceasta dezbatere a adus in discutie o perioada foarte importanta din istoria Europei, punand accent pe exemplul de solidaritate dintre Romania si Polonia de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, pe 1 septembrie 1939, dupa invadarea Poloniei de catre armata germana, Guvernul polon, ofiterii armatei polone precum si un numar semnificativ de refugiati polonezi au fost gazduiti de catre Statul Roman. De asemenea, tezaurul polonez a fost pastrat in aceasta perioada tot cu sprijinul Guvernului roman. Acesta a fost inapoiat polonezilor in totalitate.

„Intoarcerea la istoria europeana a Romaniei vine doar sa reafirme locul pe care tara noastra l-a avut si il are in continuare pentru intreg constructul european. Solidaritatea in vremuri tulburi, neconditionata si indreptata catre semenii tai este indeajuns sa ne ofere o lectie chiar si in aceste momente in care, dezbaterea pe fond a acelor evenimente risca sa devina desueta” a explicat Bostinaru in timpul conferintei, potrivit comunicatului.

Neutralitatea declarata a Romaniei in anul 1939 a avut de facto un caracter anti-beligerant, care n-a pus nici un moment sub semnul intrebarii sprijinul Poloniei ocupate. Guvernul roman a cautat, neoficial si in masura posibilitatilor, cu toate protestele vehemente ale Reichului, sa acorde ajutorul moral si material necesar poporului polonez. In sprijinul solidaritatii dintre cele doua tari stau marturie documentele de arhiva care au fost prezentate in cadrul dezbaterilor.

Cert este ca astfel de lucruri sunt foarte putin stiute de opinia publica si apar foarte rar in cartile de istorie.

"Lectia pe care o putem trage din evenimentele din 1939 este ca, in ciuda dificultatilor si amenintarilor, exista mereu speranta pentru prietenie", a afirmat si eurodeputatul Adrian Severin, co-lider al eurodeputatilor PSD, precizand ca "atunci cand cei mari isi uita raspunderile in fata istoriei, cei mici isi pot pastra demnitatea si pot reusi prin solidaritate, care sta de altfel la baza constructiei europene".






Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.