Retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova reprezinta o preconditie esentiala pentru dezvoltarea social-economica a tarii, a declarat, recent, ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Paet, citat de Rompres. "Cunoastem aceasta problema a trupelor rusesti - Estonia s-a confruntat cu ea. Trupele rusesti s-au aflat pe teritoriul ei pana in 1994 si numai dupa retragerea lor tara a cunoscut un avant in dezvoltarea economica si investitii. Celelalte conditii necesare pentru dezvoltare si pentru reforma se afla in mainile conducerii Republicii Moldova", a precizat seful diplomatiei de la Riga, aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau pentru a se familiariza cu punctul de vedere al liderilor moldoveni asupra solutiei ucrainene la conflictul transnistrean si pentru a vedea in ce domenii Republica Moldova poate beneficia de asistenta Estoniei. Apropierea Republicii Moldova de spatiul Uniunii Europene "va fi foarte dificila", a precizat Paet, adaugand ca "va fi necesar sa fie sensibilizata societatea, astfel incat ea sa inteleaga importanta aderarii tarii la UE".

Kwasniewski: UE ar trebui sa apere Balticele

Estonia se poate baza pe sprijinul Poloniei in conflictul declansat pe tema granitei cu Rusia, deoarece aceasta este in acelasi timp o granita a Uniunii Europene a declarat, la Tallin, presedintele polonez, Aleksandr Kwasniewski, aflat intr-o vizita de doua zile in Estonia, relateaza Gazeta Wyborcza, citata de Rompres. Afirmatia presedintelui polonez survine la o saptamana dupa ce autoritatile ruse au refuzat sa ratifice intelegerea privind granita cu Estonia, semnata in mai, si au solicitat renegocieri. Moscova nu a fost de acord cu faptul ca parlamentul estonian a introdus in preambulul textului referiri la ocuparea Estoniei de catre URSS si aprecierea ca, inainte de razboi, tara era mai mare. In opinia Rusiei, aceste mentiuni reprezinta pretentii teritoriale nejustificate.

Presedintele Kwasniewski a apreciat ca neratificarea intelegerii de catre Rusia reprezinta o problema pentru intreaga Uniune Europeana, UE fiind cea care ar trebui sa inceapa discutiile cu Moscova. Mai mult, seful statului polonez crede ca UE ar trebui sa ia si apararea Letoniei. Rusia refuza semnarea intelegerii privind granita si cu aceasta tara, sustinand ca si Riga invoca aceleasi pretentii teritoriale nejustificate. In acest context, Kwasniewski s-a plans ca Uniunea Europeana nu ia in considerare pozitiile tarilor balcanice si pe cea a Poloniei in politica fata de Rusia. "Nu se poate face o politica buna si eficienta fata de aceasta tara, neluand in seama parerile noastre", a afirmat presedintele Poloniei, care s-a referit si la proiectul ruso-german de construire a unei conducte de gaz pe sub Marea Baltica, evitand tarile baltice si Polonia. UE ar trebui sa duca o politica comuna si sa nu uite de interesele Poloniei si ale tarilor baltice, este de parere Kwasniewski.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.