Ungaria a lansat o procedura la Comisia Europeana impotriva Slovaciei, care a refuzat in 21 august intrarea presedintelui ungar Laszlo Solyom pe teritoriul sau, in pofida regulilor de libera circulatie in spatiul Schengen, a anuntat marti cabinetul Solyom.
In conditiile in care cele doua tari sunt membre ale spatiului Schengen din 2007, Ungaria, care a obtinut avizul scris din partea lui Jacques Barrot, vicepresedinte al CE, "a sesizat Comisia si ii cere sa lanseze o procedura impotriva Slovaciei", in baza articolului 226 al Tratatului, se arata intr-un comunicat, citat de AFP, potrivit NewsIn.

Aceasta dispozitie permite Bruxelles-ului sa urmareasca un stat-membru care nu isi indeplineste obligatiile la Curtea de Justitie de la Luxemburg. "Cu aceasta procedura, Ungaria vrea sa puna capat acestui dosar, pentru a impiedica in viitor repetarea unui astfel de incident", potrivit comunicatului.

"Directiva privind libera circulatie a cetatenilor UE este una dintre bazele functionarii UE si este primordial sa fie interpretata identica in toate tarile vizate, conchide textul.

Cabinetul lui Solyom adauga ca, intr-un memorandum din 17 septembrie, Slovacia a declarat ca "nu impartaseste interpretarile ungare in ceea ce priveste directivele Uniunii Europene si nu a furnizat intotdeauna explicatii acceptabile".

Bratislava a interzis intrarea lui Solyom pe teritoriul sau in august pentru o sarbatoare a minoritatii ungare, provocand o criza diplomatica intre cele doua tari invecinate care intretin relatii tensionate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.