Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut duminica, la inaugurarea unui muzeu dedicat victimelor politiei secrete a URSS, NKVD, sa fie aruncate "la groapa de gunoi a istoriei" monumentele sovietice si a criticat "imperialismul rus".
"Monumente pentru gloria liderilor comunisti, care dispretuiau, urau si executau poporul nostru (...) se ridica inca in satele si orasele noastre", a declarat el, referindu-se la statuile care exista in continuare in numeroase localitati, incepand cu o efigie a lui Lenin de la Kiev.

"Este timpul sa debarasam tara noastra de aceste simboluri satanice, sa trimitem, in sfarsit, acesti idoli comunisti la groapa de gunoi a istoriei", a spus Iuscenko.

Presedintele, un prooccidental care intretine relatii foarte dificile cu Rusia, a acuzat Moscova sa vrea sa isi impuna din nou tutela asupra Ucrainei. "Nu ne permitem o revansa a fortelor postcomuniste si imperialiste", a spus el. [Blair ar fi primit bani de la un miliardar ucrainean care face lobby pentru aderarea Kievului la UE]

Iuscenko s-a exprimat cu ocazia inaugurarii in regiunea Ivano-Frankivsk (vest) a unui muzeu in memoria executiei a sute de detinuti politici de catre NKVD, in iunie 1941, cand trupele Germaniei naziste impingeau inapoi fortele sovietice, informeaza NewsIn citand AFP.

Ucraina si Rusia au diferende in mai multe dosare istorice, in special in ceea ce priveste marea foamete orchestrata de Stalin in 1992-1993.

De asemenea, Rusia acuza Kievul sa glorifice nationalistii antisovietici, care au luptat alaturi de nazisti in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.