Comitetul Nobel din Norvegia a respins ideea potrivit careia distinctia i-ar fi fost acordata prematur lui Barack Obama, la doar noua luni de la preluarea functiei de catre liderul American.
"Tinem sa subliniem ca el a facut deja schimbari semnificative", a spus Geir Lundestad, secretarul Comitetului Nobel, citand progrese in termeni de multilateralism, dezarmare si combaterea incalzirii climatice, arata NewsIn.

"Speram, desigur, ca vor avea loc schimbari concrete in timp, dar avem sentimentul ca a fost potrivit sa il sprijinim atat cat se poate in lupta sa continua pentru idealurile sale", a adaugat el.

Wall Street Journal a calificat alegerea drept "complet bizara". "In general, procedura standard este ca laureatii sa realizeze opera pentru pace inainte de a primi distinctia".

Presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a avut o conferinta de presa. "De multe ori am incercat sa dam premiul pentru a incuraja ceea ce numeroase personalitati incearca sa faca", a spus el.

Ca exemple, el a vorbit despre cancelarul vest-german Willy Brandt, recompensat in 1971 pentru Ostpolitik, si despre ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, premiat in 1990 inainte de incheierea oficiala a Razboiului Rece.

Obama este un "Mandela mai tanar"

Fostul militant anti-apartheid Desmond Tutu a salutat astazi alegerea "surprinzatoare", dar "minunata" a lui Barack Obama pentru premiul Nobel pentru pace, comparandu-l pe liderul american cu "un tanar Mandela, care poarta sperantele lumii".

"Este o alegere plina de imaginatie si cumva surprinzatoare. Dar este minunat", a subliniat laureatul premiului Nobel pentru pace din 1984.

"Este un Mandela mai tanar, ceea ce inseamna mult pentru noi, dar si pentru lume. El poarta sperantele lumii", a adaugat Tutu, referindu-se la Nelson Mandela, eroul luptei impotriva apartheidului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud.

Obama "a avut deja un impact semnificativ, presedintia sa a schimbat temperatura lumii si aproape toti sunt mai increzatori in starea lumii", a adaugat Tutu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.