Cercetatorii americani au decodat structura tridimensionala a genomului uman, deschizand calea unor noi lamuriri cu privire la functia si structurile genomice, potrivit unui studiu publicat in revista Science, informeaza AFP.
Descompunand genomul in milioane de bucati am creat o harta in trei dimensiuni care arata in detaliu relatiile intre toate aceste piese. Am realizat un puzzle tridimensional fantastic si imediat l-am marit cu ajutorul unui computer", explica Nynke van Berkum de la facultatea de medicina a Universitatii Massachusetts, unul dintre principalii co-autori ai studiului, potrivit NewsIn.

Pentru aceasta realizare cercetatorii au folosit o noua tehnologie numita "Hi-C" care le permite sa raspunda intrebarilor ramase pana acum fara raspuns si care consistau in explicarea modului in care fiecare dintre celulele corpului pot sa continta miliarde de perechi de baza de ADN care functioneaza perfect.

Stim de mult timp ca la scara mica, ADN-ul este o dubla spirala, care daca ar fi desfasurata complet ar arata ca genomul continut in fiecare dintre celule masoara doi metri lungime. Cercetatorii nu intelegeau cum aceasta structura poate fi inserata in nucleul unei celule umane al carui diametru nu are decat o sutime de milimetru. Aceasta noup tehnologie folosita de grupul de cercetatori americani permite rezolvarea acestui mister, potrivit oamenilor de stiinta.

Acestia au descoperit, de asemenea, ca genomul uman este organizat din doua compartimente distincte - genele active, accesibile proteinelor, sunt separate de ADN-ul neutilizat, care este stocat. Cromozomii trec dintr-un compartiment inaltul in mod repetat iar ADN-ul lor devine la fiecare tur activ ori inactiv.

Cercetarea a pus in evidenta de asemenea faptul ca genimul adopta o forma de organizatie descrisa matematic ca "fractala", care isi mentine forma de baza indiferent de situatie si permite celulelor sa stranga ADN-ul pana la dimensiuni foarte mici.

Astfel densitatea informatiilor din nucleul celulei este de cateva miliarde de ori mai mare decat cea a unui microcip de calculator.

"Natura a gasit o solutie surprinzator de eleganta pentru a stoca informatii sub forma unei structuri foarte dense", eplixa Eric Lander, directorul Broad Institute, profesor de biologie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts si principal autor al acestui studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.