Peste doua milioane de persoane au fost ucise direct sau indirect in conflicte armate din 2006, din cauza "lentorii extreme" a discutiilor asupra unui tratat privind comertul de arme conventionale, a anuntat o coalitie de organizatii umanitare, citata de AFP.
"Discutiile pentru stabilirea unui tratat international eficient privind comertul de arme conventionale progreseaza cu extrema lentoare, din cauza intereselor personale si tacticilor de amanare folosite de unii dintre cei mai importanti comercianti de arme", afirma intr-un comunicat organizatia Oxfam, care da publicitatii un raport intitulat "Dying for action", potrivit NewsIn.

Potrivit raportului, realizat impreuna cu alte 11 ONG-uri in cadrul campaniei "Controlul armelor", circa 2,1 milioane de persoane au fost ucise si alte zeci de milioane ranite, obligate sa isi paraseasca locuintele sau sa traiasca in saracie, incepand din decembrie 2006, cand comunitatea internationala a recunoscut "necesitatea de a reglementa comertul cu arme".

Coalitia lanseaza un "apel urgent" pentru incheierea rapida a unui acord, inainte de reuniunea de lansare a negocierilor formale pentru un tratat care sa reglementeze comertul cu arme (ATT), convocata luna aceasta la ONU. "Lumea nu isi poate permite sa mai astepte, iar tratatul trebuie incheiat cel tarziu pana la sfarsitul lui 2012", adauga comunicatul, ai carui autori pledeaza pentru un text "solid", pentru a limita fluxul de arme si munitii si pentru a "impiedica vanzarile de arme care aduc saracie, conflicte, infractionalitate si incalcari ale drepturilor omului".

Raportul precizeaza ca cei 2,1 milioane de morti, victime directe sau indirecte ale conflictelor armate, sunt majoritatea civili, ucisi in special in Afganistan, Somalia, Sudan si Sri Lanka.

Dar "anul acesta, razboiul cel mai sangeros din lume, din Republica Democrata Congo (RDC), s-a intensificat, ceea ce a facut sa explodeze si mai mult cifrele", subliniaza coaliatia.

Infractionalitatea a provocat moartea mai multor persoane decat anterior,America Latina si Africa subsahariana fiind zonele cele mai grav afectate. "Violenta armata costa zilnic 2.000 de vieti", se subliniaza in comunicat. "Trebuie sa schimbam sistemul actual in care nu exista niciun control mondial eficient asupra comertului cu arme si in care comerciantii de armament fara scrupule pot cu atat de mare usurinta sa trimita arme in cele mai rele zone de conflict din lume", a declarat Jeremy Hobbs, director general al Oxfam International.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.