Negocierile prelungite pentru formarea unui nou guvern in Bulgaria par sa ingrijoreze Uniunea Europeana. Krizstina Nagy, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, referindu-se la evenimentele din tara vecina a declarat: "Ceasul ticaie. Fiecare zi, fiecare saptamana conteaza. Respectam rezultatele alegerilor, dar chemam la formarea rapida a unui guvern care sa permita continuarea reformelor."

Bulgaria are deja o traditie in prelungirea considerabila a "pertractarilor" de formare a executivelor. La alegerile precedente, in iunie 2001, desi Miscarea Nationala Simeon al II-lea, condusa de actualul premier, Simeon de Saxa-Coburg Gotta, a obtinut 42,7 la suta din voturi, a fost necesara mai mult de o luna pentru anuntarea echipei guvernamentale.

Lucrurile sunt mai complicate acum. Alegerile legislative din 25 iunie au fost castigate de Partidul Socialist Bulgar, cu doar 31 de procente din sufragii, fapt ce face imposibila formarea unui guvern monocolor. Desi castigatori, socialistilor le revin doar 82 din cele 240 de mandate din Adunarea Legislativa, proportie ce nu poate asigura sustinerea parlamentara pentru un guvern ce este nevoit sa faca reforme structurale rapide. Presedintele PSB, Serghei Slavicev, are optiuni limitate.

Deoarece o alianta cu "Ataka", miscarea nationalist-xenofoba care a intrunit 8,9 procente din voturile exprimate, este putin probabila, socialistii se vad nevoiti sa negocieze cu Miscarea Simeon al II-lea, detinatoare a 53 de mandate, si Partidul Minoritatii Turce, formatiunea ce va controla 34 de locuri in viitorul Parlament.

O alta dificultate ridica persoana viitorului sef de guvern. Miscarea Nationala Simeon al II-lea a conditionat colaborarea cu socialistii de numirea lui Simeon de Saxa in postul de premier al viitorului Executiv. Aceasta conditie pune intr-o postura dificila partidul castigator, socialistii revendicand postul pentru presedintele Serghei Stanicev. Pentru iesirea din impas a fost vehiculat numele actualului ministru de finante, Milen Velcev, ca personalitatea care ar putea obtine acordul celor trei formatiuni implicate in negocieri.

Confruntat cu presiunile occidentale, Simeon de Saxa pare sa dea inapoi, acesta declarand ca "dorinta de a deveni premier cu orice pret poate sa fie impotriva intereselor Bulgariei." Pana la formarea noului guvern, actualul trebuie sa administreze o situatie de criza. Ca si Romania, Bulgaria se confrunta cu inundatii severe in 11 regiuni, autoritatile anuntand ca 4.440 de cladiri, 52 de poduri si 120 de strazi au fost afectate de viitura.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.