Contributiile la identificarea virusului HIV, teorii ale fizicii subatomice, dar si critica civilizatiei "predominante" au fost distinse cu Nobel, la editia premiilor din 2008, printre laureati numarandu-se si fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari si economistul Paul Krugman.
Nobelul pentru medicina a fost atribuit germanului Harald zur Hausen, recompensat pentru identificarea papilomavirusurilor umane (VPH) drept cauza a cancerului de col uterin, si francezilor Francoise Barre-Sinoussi si Luc Montagnier pentru descoperirea HIV, virusul care provoaca SIDA, scrie NewsIn.

Premiul Nobel pentru fizica in 2008 a fost acordat americanului Yoichiro Nambu si japonezilor Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa pentru descoperirile lor in domeniul fizicii particulelor. Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru descoperirea mecanismului de rupere spontana a simetriei in fizica subatomica ("broken symmetry"), respectiv pentru descoperirea originii acestui fenomen, care poate prezice existenta a cel putin trei familii de particule (quark) ce intra in componenta nucleonilor.

Premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetatorilor americani Roger Tsien, in varsta de 56 de ani, de la Universitatea California, si Martin Chalfie, in varsta de 61 de ani, de la Universitatea Columbia, precum si colegului lor japonez Osamu Shimomura, in varsta de 80 de ani, care lucreaza insa tot in Statele Unite, la un laborator al marinei. Ei au descoperit "proteina fluorescenta verde" (GFP), care a devenit un instrument-cheie al biochimiei, a anuntat Comitetul Nobel. Prima data aceasta proteina a fost observata in 1962 la o specie de nevertebrate, meduza Aequorea victoria.

Scriitorul francez Jean-Marie Gustave Le Clézio, considerat unul dintre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, a primit prestigioasa distinctie, pentru ca este "scriitorul desprinderii, al aventurii poetice si extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra si dedesubtul civilizatiei predominante", a precizat Comitetul Nobel. Numele lui Jean-Marie Gustave Le Clézio, in varsta de 68 de ani, era vehiculat intens inainte de anunt, mai ales in mediile franceze, ca fiind un potential castigator.

Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit in 2008 premiul Nobel pentru pace, comitetul norvegian recompensand astfel calitatile sale de negociator. Mediatorul pentru pace Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, a fost favorit in ultimii ani impreuna cu fundatia sa, Crisis Management Initiative (CMI). Diplomatul in varsta de 71 de ani a fost recompensat astfel pentru sarcinile de mediator de care s-a achitat in Namibia, Irlanda de Nord, in Balcani si mai ales in provincia indoneziana Aceh, unde a si repurtat cel mai mare succes al sau, facilitand acordul de pace semnat in 2005. Ramane totusi esecul din Kosovo, provincia care si-a declarat unilateral independenta de Serbia in februarie anul acesta.

Economistul american Paul Krugman, considerat un critic al administratiei Bush si al politicii interne si externe promovate de aceasta, a primit premiul Nobel pentru economie, fiind recompensat pentru "modelele de comert si localizarea activitatii economice".

In testamentul lasat de industriasul suedez Alfred Nobel, in egala masura un savant, se prevede ca premiile sa recompenseze domenii ca fizica, chimia, medicina sau psihologia si literatura, precum si eforturile pentru instaurarea si mentinerea pacii. Fiecare laureat primeste o considerabila recompensa financiara, in valoare de zece milioane de coroane suedeze, cu mentiunea ca fiecare domeniu poate avea cel mult trei laureati, caz in care banii se impart.

Premiile se acorda din 1901, cu exceptia Nobelului pentru economie, care se acorda abia din 1968 si este sponsorizat de Banca Centrala a Suediei.

Cu exceptia premiului pentru pace, care se acorda de catre Institutul Nobel din Norvegia, celelalte sunt administrate de Fundatia Nobel din Stockholm. Ele sunt anuntate in luna octombrie, in Suedia, ceremonia de premiere avand loc in decembrie.

In luna decembrie, vor avea loc ceremoniile de decernare a premiilor Nobel, care, cu exceptia ceremoniei de decernare a premiului pentru pace, se va desfasura la Stockholm, unde laureatii vor primi medalia, diploma si premiul in bani de la regele Carl XVI Gustaf al Suediei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.