Diplomatia moldoveana va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei institutii pentru a desfasura o misiune civila in Transnistria, care sa inlocuiasca actualul format de mentinere a pacii, a declarat noul ministru de externe al R. Moldova, Iurie Leanca.
Una dintre noutatile programului de guvernare al Cabinetului condus de Vlad Filat este obiectivul schimbarii formatului trupelor de pacificare de pe Nistru si inlocuirii actualului format - dominat de Rusia si alcatuit din militari rusi, transnistreni si moldoveni - cu o misiune civila cu mandat international. "Acest lucru presupune ca diplomatia moldoveneasca va discuta cu tarile participante la formatul 5+2 (format la care participa, pe langa partile implicate - Republica Moldova si Transnistria – si Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, SUA si UE in calitate de observatori – n.r.), va discuta cu UE pentru a vedea care este disponibilitatea acestei institutii de a derula o astfel de misiune de pacificare", a declarat intr-un interviu pentru NewsIn seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca.

Ministrul moldovean de externe va merge marti si miercuri, impreuna cu premierul Vlad Filat, la Bruxelles, aceasta fiind destinatia aleasa ca prima deplasare externa a noilor oficiali de la Chisinau. "In 29-30 septembrie, in chiar primele zile de activitate ale Guvernului, vom merge cu primul-ministru Vlad Filat la Bruxelles pentru a trece in revista relatiile pe care avem pe moment cu UE si, ceea ce este si mai important, sa trasam niste obiective pe diverse segmente, sa discutam momentul demararii negocierilor privind Acordul de asociere, sa evaluam si alte subiecte la fel de importante, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, dar si negocierile privind Acordul de liber schimb aprofundat", a spus Iurie Leanca in interviul pentru NewsIn. Ministrul a explicat ca obiectivul Chisinaului este ca in viitorul acord ce va fi incheiat cu UE sa fie introdusa o clauza prin care Republicii Moldova sa i se ofere perspective mai clare in privinta unei viitoare aderari. "(...) p oate vom reusi sa convingem partenerii nostri din UE si din tarile membre ca am putea sa avansam in cadrul aceluiasi acord si sa includem o clauza care ar prevedea asocierea in sensul eligibilitatii Republicii Moldova pentru aderarea la UE", a dezvaluit Iurie Leanca.

In ceea ce priveste Romania, noul ministru de externe de la Chisinau este de parere ca Bucurestiul "poate contribui la formarea unor politici mult mai consistente a UE" fata de Republica Moldova.

In plan bilateral, diplomatia moldoveana isi propune sa fie reactivate intalnirile la nivel inalt si sa fie relansata activitatea comitetelor interministeriale. Considera, de asemenea, ca este nevoie de reluarea negocierilor pentru a finaliza "cadrul bilateral juridic", o referire la tratatul de baza si la documentul privind administrarea frontierei. De asemenea, Chisinaul vrea sa puna si problema banilor pe care ar trebui sa-i aiba un cetatean moldovean in momentul in care solicita viza. "Sunt convins ca vom gasi o reactie prompta si deschidere din partea Bucurestiului. Si in cazul in care Bucurestiul are o anumita flexibilitate, sper sa reusim cel putin sa diminuam aceasta suma", a spus seful diplomatiei moldovene.

Printre prioritatile agendei ar mai fi, potrivit lui Iurie Leanca, "proiectele transfrontaliere, repunerea pe agenda a euroregiunilor, chiar si cooperarea trilaterala care a existat in 1998 si care in continuare ar fi benefica pentru Republica Moldova, dar si pentru ambele tari vecine".

Ministrul de externe a subliniat ca indiferent care ar fi partenerul de dialog al Chisinaului, importanta este constanta si transmiterea aceluiasi mesaj. El a vorbit despre o "dedublare" de care a suferit diplomatia moldoveneasca in timpul guvernarii comuniste. "Trebuie sa avem rabdare, trebuie sa avem consistenta, ceea ce este foarte important – sa vorbim si la Moscova, si la Washington, si la Bruxelles cu acelasi limbaj si in aceeasi termeni. Pentru ca, din pacate, in ultimii ani diplomatia moldoveneasca era bolnava de o anumita dedublare – un mesaj era purtat la Moscova si altul la Occident. Deci noi trebuie sa ne uniformizam mesajul si sa fim coerenti si sunt convins ca atunci vom fi cu mult mai bine intelesi", a afirmat Iurie Leanca.

Pe aceasta atitudine mizeaza seful diplomatiei si in dialogul cu Moscova. "Partenerii rusi nu se vor feri de anumite discutii. Depinde cum discuti cu ei. Si relatia noastra sa va baza pe previzibilitate", a explicat ministrul.

In context, pentru a realiza toate aceste obiective, Iurie Leanca spune ca este necesara o evaluare a Ministerului de Externe de la Chisinau, care va trebui profesionalizat. "Principiile competentei si transparentei vor fi puse in capul mesei", a promis Iurie Leanca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.