Romanul "Un veac de singuratate" al lui Gabriel Garcia Marquez este cel care a influentat cel mai mult literatura universala in ultimii 25 de ani, potrivit unui sondaj realizat intre scriitori de diferite nationalitati de revista literara internationala "Wasafiri".
Romanul lui Marquez a fost singurul ales de cei mai multi ca fiind cel mai influent in scriitura la nivel mondial. "A invatat vestul cum sa citeasca o realitate alternativa si a deschis calea pentru scriitorii non-vestici, cum sunt eu, si alti scriitori din Africa si Asia. In afara faptului ca este o carte uimitoare, a invatat cititorii vestici toleranta pentru alte perspective", considera scriitorul din Ghana Nii Ayikwei Parkes.

Pe lista celor 25 de scriitori care au participat la sondaj au fost alese ca fiind influente si memoriile lui Barak Obama, "Dreams from My Father". Alte carti nominalizate ca fiind cele mai influente in ultimul sfert de veac sunt "Lolita" de Vladimir Nabokov, "The Stories" de Raymond carver, "The Famished Road" al lui Ben Okri si "Disgrace" scrisa de JM Coetzee. Salman Rushdie a fost singurul scriitor ales cu doua romane - "Versetele satanice" si "Copiii din miez de noapte".

García Márquez este unul dintre cele mai sonore nume ale literaturii hispanice, laureat al Nobelului pentru literatura in 1982. Si-a facut debutul in literatura ca nuvelist, in 1955, cu "La hojarasca" ("Furtuna frunzei"). Titlul care l-a consacrat este romanul "Un veac de singuratate", interpretat de critica ca inceput al "realismului magic" in literatura. Dupa anii '70, a fost foarte prolific, aparandu-i "Toamna patriarhului" ("El otoño del patriarca ", 1975), "Cronica unei morti anuntate" ("Crónica de una muerte anunciada", 1981), "Dragostea in vremea holerei" ("El amor en los tiempos del cólera", 1985), "Generalul in labirintul sau" ("El general en su laberinto", 1989), romanul ultimelor zile ale lui Simón Bolívar’. In 1996, i-a aparut cronica jurnalistica "Vesti despre o rapire" ("Noticia de un secuestro"), care va fi ecranizata in acest an.

Diagnosticat cu cancer in 1999, García Márquez a inceput sa lucreze la povestea propriei vieti, "A trai pentru a-ti povesti viata" ("Vivir para contarla"), care rememoreaza primii sai 30 de ani. In 2004, s-a reintors la fictiune, nuvela "Povestea tarfelor mele triste" ("Memoria de mis putas tristes") fiind ultimul titlu semnat de scriitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.