Arhitectul victoriei repurtate de George W. Bush in campania prezidentiala din 2004 se afla in fata unui scandal politic de proportii. Karl Rove e acuzat ca a deconspirat un agent al CIA.

Poreclit la Washington "creierul lui Bush", Karl Rove, consilierul politic al presedintelui american, este acuzat ca a divulgat identitatea unui agent sub acoperire al CIA. La concurenta cu Ziua Independentei, aceasta informatie a fost dezbatuta pe larg de mass-media din SUA, care considera la unison ca Rove pune Casa Alba intr-o situatie extrem de dificila.

Cirtita de la Casa Alba

La sfirsitul saptaminii trecute, revista americana "Time" acceptase sa predea Justitiei toate insemnarile redactionale si e-mail-urile reporterului sau Matt Cooper. Acesta a publicat, intr-un articol aparut la mijlocul lui 2004, ca Valerie Plame, nevasta diplomatului Joseph Wilson, este agent al CIA. Pentru ca divulgarea numelui unui agent sub acoperire al CIA este delict federal, guvernul SUA a declansat o ancheta pentru a descoperi sursa acestei informatii. Decizia revistei "Time" de a preda documentatia lui Cooper fusese luata pentru a-l proteja pe ziarist, amenintat cu 18 luni de detentie daca nu-si divulga sursele.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, intre materialele examinate de investigatori figureaza doua e-mail-uri in care se arata ca una dintre sursele lui Cooper nu e nimeni altul decit Karl Rove. Aceste dezvaluiri l-au facut pe Robert Luskin, unul dintre avocatii lui Rove, sa declare revistei "Newsweek" ca, desi clientul sau a raspuns citorva intrebari formulate de Cooper inaintea articolului incriminat, consilierul lui Bush "nu a divulgat niciodata intentionat informatii secrete" si "nici nu ar fi spus unui ziarist ca Valerie Plame lucra pentru CIA". Concomitent, surse anonime din administratia de la Washington au afirmat ca Rover ar fi spus deja anchetatorilor FBI ca nu el este sursa "scurgerii" acestei informatii.

Razbunare

Timp de doi ani, opinia publica si Justitia din SUA au incercat sa afle identitatea "cirtitei" de la Casa Alba. Divulgarea numelui agentului CIA a fost un gest de vendeta si o incercare de discreditare a unui raport nefavorabil presedintelui Bush. In discursul asupra starii natiunii, din 2003, Bush declara ca Irakul incercase sa cumpere uraniu din Niger, pentru a fabrica arme de distrugere in masa. Citeva luni mai tirziu, in iulie 2003, diplomatul Joseph Wilson - care fusese in Niger in 2002 - scria in "The New York Times" ca, inaintea discursului rostit de Bush, prezentase CIA un raport in care arata ca informatia despre uraniul pentru Irak era total nefondata. Articolul lui Wilson a afectat imaginea presedintelui, intr-un moment in care Bush lupta din greu sa gaseasca justificari pentru razboiul din Irak, inaintea campaniei electorale.

Ulterior, avea sa apara articolul incriminat, in care se arata ca Wilson a plecat in Niger pentru a lamuri misterul uraniului, la sugestia sotiei sale, Valerie Plame, "ofiter in CIA insarcinat cu problema proliferarii armelor de distrugere in masa". Imediat, analistii politici au sesizat ca autorul articolului avea aceasta informatie chiar din anturajul Casei Albe.

Perspective sumbre

Nimeni nu poate evalua cu exactitate ce se va intimpla daca Rove va fi gasit vinovat si nici care ar fi prejudiciile aduse presedintelui in aceasta eventualitate. Deocamdata, Casa Alba a negat orice implicare a lui Rove in scandal. Dupa cum remarca un analist american, aceasta pozitie ar putea insemna insa "fie ca Rove l-a mintit pe presedinte, fie ca presedintele stie, dar a pastrat tacerea".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.