Ministrii de externe ai UE, reuniti la Bruxelles, au hotarat, in baza raportului pe Justitie publicat de CE in iulie, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria sa fie continuat, cerand Romaniei "un amplu consens politic" pentru a permite Justitiei sa functioneze eficient.
Reuniunea ministrilor de externe ai UE, denumita Consiliul pentru Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) si aflata in derulare la Bruxelles, a avut ca punct esential de discutie pe agenda ministrilor raporturile pe Justitie privind Romania si Bulgaria si adoptarea concluziilor privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, relateaza NewsIn.

Ministrii de externe ai UE reamintesc ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a intrat in cel de al treilea an de aplicare, notand ca "este un instrument adecvat care va ramane in functiune depinzand de rezultatele asteptate in acest cadru. In acest context, Consiliul reaminteste ca Mecanismul monitorizeaza eforturile Romaniei si Bulgariei de a implementa deplin politicile UE. Consiliul va continua sa acorde o atentie speciala evolutiilor din aceasta zona", se arata in concluziile reuniunii.

In ceea ce priveste reforma sistemului juridic si administrativ din Romania, ministrii UE noteaza ca "Romania a luat o serie de masuri salutare si a reusit un nou moment de avant". "Romania a adoptat un nou Cod Civil si Penal, iar eforturile procurorilor incep sa fie completate de activitatea in Justitie", potrivit sefilor diplomatiei europene.

Totusi, se atrage atentia ca, "schimbarile pozitive raman fragmentate si nu au produs deocamdata rezultate practice pentru cetatenii romani". "Pentru ca Romania sa aiba capacitatea sa demonstreze un progres sustinut, trebuie sa existe un amplu consens politic pentru a permite sistemului juridic sa functioneze eficient si independent si pentru a consolida lupta impotriva coruptiei", puncteaza concluziile ministrilor.

"Astfel, Romania va putea sa aiba rezultate care sunt mai convingatoare si mai adanc inradacinate, si sa demonstreze ca sistemul juridic poate functionea eficient in toate domeniile, in interesul poporului roman", se arata in document.

"Avand in vedere importanta vointei politice inechivoce si dedicarea pentru o abordare strategica mai hotarata pentru a putea intreprinde pasii necesari, Consiliul saluta reafirmarea angajamentelor de catre Bulgaria si Romania si recunoaste eforturile acestor doua state membre de a progresa pentru a putea indeplini obiectivele prevazute de mecanism", continua documentul.

In acelasi timp, ministrii UE cer Bulgariei si Romaniei sa isi intesifice eforturile pentru a obtine eforturi tangibile si de durata. "Consiliul cere Bulgariei si Romaniei sa isi intensifice eforturile facand toti pasii necesari fara intarziere si demonstrand rezultate tangibile si de durata, mai ales in domeniile evidentiate de raport.

Consiliul concluzioneaza ca recomandarile facute de rapoarte sunt un instrument eficient pentru a directiona eforturile catre obiectivele prevazute. Existenta, in fiecare stat membru, a unui sistem administrativ si judiciar impartial, independent si eficient, cu suficiente resurse, este, intr-adevar, indispensabil pentru implementarea politicilor UE, pentru ca acestea sa functioneze corect si pentru a asigura ca cetatenii au acces la toate beneficiile si oportunitatile care decurg din calitatea de membru al UE", puncteaza CAGRE.

In ceea ce priveste Bulgaria, ministrii de externe ai UE constata ca progresele facute de Bulgaria au ramas mai degraba la un nivel tehnic, fara sa existe anchete, procese si condamnari pentru coruptia la nivel inalt si in crima organizata. Si Bulgariei i se cere un angajament politic inechivoc pentru reforme judiciare profunde.

Diaconescu: Decizia privind MCV trebuie insotita de pasi concreti privind modernizarea justitiei

Decizia UE de a continua monitorizarea Romaniei pe Justitie, dar inlaturand posibilitatea de a sanctiona Romania, trebuie insotita de pasi concreti in directia modernizarii interne a sistemului judiciar, existand riscul ca discutiile sa fie redeschise, a declarat pentru NewsIn Cristian Diaconescu.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu, aflat marti la Bruxelles, a explicat ca, prin concluziile adoptate de ministrii de externe ai UE legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) "nu se mai pune problema unei hotarari politice care sa vizeze sanctionarea Romaniei" prin taierea unor fonduri sau conectarea monitorizarii pe Justitie de alte procese, cum ar fi aderarea la spatiul Schengen.

Pe de alta parte, ministrul a avertizat ca o astfel de decizie nu inseamna ca statele membre vor acorda mai putina atentie reformei sistemului judicar din Romania si a consolidarii statului de drept. "Este o schimbare de accent", a spus seful diplomatiei romane.

"Deocamdata, mai mult prin eforturi politice am reusit sa inlaturam posibilitatea ca aceste preocupari sa se transforme in decizii prin care, fie accesul Romaniei la programele financiare ale UE, fie intrarea in acordul Schengen sa fie limitata, sa fie blocata. Deci, aceste concluzii sunt clare, este un semnal pozitiv, de parteneriat din partea Uniunii Europene, dar care trebuie inteles la justa sa pondere", a evidentiat seful diplomatiei romane.

Ministrul a avertizat ca, pana cand Romania nu atinge toate obiectivele asumate, exista intotdeauna posibilitatea redeschiderii discutiilor privind sanctionarea tarii, recentele discutii cu Olanda, de exemplu, fiind un semnal corespunzator in acest sens. "Aceasta decizie (privind renuntarea la sanctiuni, n.r.) trebuie sa fie insotita de niste pasi concreti in directia modernizarii interne a sistemului judiciar, altfel existand posibilitatea redeschiderii discutiei in legatura cu proiectele pe care Romania in continuare le are in relatia cu UE, mai ales in ceea ce priveste programele financiare si bugetul UE", a punctat ministrul de externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.