Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, Decretul privind rechemarea ambasadorului Romaniei in Republica Portugheza, Gabriel Gafita, fost colaborator al Securitatii, potrivit unei decizii a Curtii de Apel.
Ambasadorul Gabriel Gafita a fost chemat in tara pentru consultari la sfarsitul lui mai, iar surse diplomatice au declarat pentru NewsIn ca ambasadorul ar putea fi retras din functia pe care o ocupa la Lisabona, in urma deciziei Curtii de Apel privind colaborarea cu Securitatea.
Curtea de Apel Bucuresti a decis in mai ca ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, a fost colaborator al fostei Securitati,
decizia instantei nefiind definitiva.

Scandalul din jurul lui Gafita a inceput in iulie 2008, cand ziarul Adevarul a anuntat ca, in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. Potrivit cotidianului, marturie ar sta in acest sens notele informative facute de Gafita in perioada 1977–1982. Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani.

Numele lui de cod era 'Rosetty' si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor. Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita, el beneficiind de diverse deconturi pentru informarile pe care le facea, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti. La 29 mai ambasadorul Gafita a declarat la Realitatea FM ca nu va demisiona, pentru ca nu se considera vinovat si a explicat ca nu a turnat la Securitate, ci a avut o discutie cu un ofiter de securitate despre "climatul literar" de atunci.

Seful statului a semnat si decretele privind rechemarea ambasadorului Romaniei in Sudan, Emil Ghitulescu, ambasadorului in Uzbekistan, Constantin Alexa si a ambasdorului in Croatia, Oana Cristina Popa.

Totodata, Traian Basescu a semnat decretul pentru acreditarea Valericai Epure in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Nepal si Bangladesh.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.