Ordinul medicilor din Franta este ingrijorat de afluxul practicienilor romani, a caror formare pune "probleme de nivel", in pofida echivalarii diplomelor in Europa, a declarat marti presedintele organizatiei, Michel Legmann.
Circa 20% dintre cei 5.000 de medici inregistrati in Franta in 2008 sunt straini, iar romanii au reprezentat aproape 40% dintre noii inscrisi straini, a spus Ordinul medicilor, potrivit AFP, citata de NewsIn.

Dintre cei 9.000 de medici straini din Franta, romanii se claseaza pe locul doi (12%), in urma belgienilor (16%) si inaintea germanilor.

Legmann s-a declarat ingrijorat de calitatea formarii acestor medici veniti din Europa de Est si a acuzat sistemul european de recunoastere a echivalarii diplomelor, "bazat pe numarul anilor de studiu". "Ar trebui sa se gandeasca la problema continutului", a spus el, precizind ca "au fost probleme de nivel cu romanii si bulgarii" si afirmand ca Ordinul a reperat "un anumit numar" de diplome false.

Romanii au devenit tinta agentiilor de recrutare de medici, pentru a acoperit "golul" din anumite zone din Franta. "Un medic roman castiga 400 de euro. Daca vine aici, castiga de zece ori mai mult, iata explicatia", a spus Legmann, subliniind si "traditia de francofonie" a Romaniei.

"Ni s-a spus ca medicii europeni si extraeuropeni vor umple golul din densitatea medicala, dar ei aleg sistemul salarial (in spitale, mai ales) sau exercita meseria in centrul orasului", a notat Legmann.

Aproape 89% dintre medicii romani din Franta sunt salariati, potrivit Atlasului pe 2009 al demografiei medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.